Strigătul unor moldoveni din Diaspora așa și rămâne neauzit de autorități. Mai mult, situația din ultimele săptămâni, în legătură cu repatrierea cetățenilor moldoveni, i-a făcut pe unii politicieni să afirme că cetățenii de aici s-ar teme de cei din diaspora sau că aceștia vor fi aduși acasă infectați cu COVID-19.

Natalia Rău este o tânără studentă din R. Moldova. La începutul lunii martie aceasta a plecat într-o scurtă vacanță la mama ei în Italia, care lucrează acolo de mai bine de 14 ani, vrând să fie alături de ea în ziua de 8 martie și a rămas blocată acolo, din cauza extinderii pandemiei de coronavirus și a stopării circulației atât aeriene cât și terestre. De mai bine de 3 săptămâni, Natalia încearcă să ajungă în R. Moldova, acasă, însă așa și nu mai primește un răspuns de la cei responsabili de repatrierea cetățenilor moldoveni.

Cu toată această situație de criză, un alt lucru care a deranjat-o pe Natalia este prestația deputatului socialist Bogdan Țîrdea în cadrul unei emisiuni televizate, unde acesta acuza opoziția că „vrea să aducă acasă moldoveni bolnavi de COVID-19” și că „în afară de diasporă, cetățenii R. Moldova tot așa sunt speriați că vine diaspora și autoritățile n-au unde-i plasa în carantină”, asta deși autoritățile se „laudă” zilnic că sunt pregătite pentru orice.

Tânăra a avut curajul să-i scrie acestuia că „este bun de gură”, însă mai puțin bun la rezolvat probleme. Nu a reușit să-i mai transmită un mesaj că a și fost blocată de socialist. 

„Eu trăiesc în R. Moldova. Am venit în Italia pentru o mică vacanță, mama mea locuiește aici și am vrut să fiu alături de ea de 8 martie, însă nu am mai putut să revin înapoi. Însă trebuie, sunt studentă, trebuie să susțin teza de licență anul acesta și trebuie să mă pregătesc. Nu are nimeni cine să-mi trimită toate datele și informația de care am nevoie. Am trimis mai multe solicitări la Ambasada R. Moldova în Italia, am vorbit cu ei și telefonic. Mi-au spus să aștept că ei nu știu nimic”, povestește Natalia pentru DESCHIDE.MD.

Se pare că deciziile întârziate ale autorităților de la Chișinău îi panichează și pe reprezentanții diplomatici din străinătate, care iau apă în gură atunci când sunt contactați de cetățenii moldoveni.

„La început, aproximativ 3 săptămâni în urmă, mai răspundeau la telefon, ne spuneau să stăm în casă și să ne calmăm că totul o să fie bine și că ei nu pot să facă nimic, pentru că nu ei iau deciziile, acum în general ei nu răspund la telefon, de aproximativ 2 săptămâni”, spune Natalia. 

Tânăra mai povestește că moldovenii de acolo care au un loc de muncă stabil nu vor să se întoarcă în țară, însă ea, de exemplu, care a venit pentru o vacanță, își dorește să se reîntoarcă, fără nicio teamă.

Natalia spune că cuunoște multe persoane de acolo care au rămas fără locul de muncă și nu știu încotro să meargă, nu au unde trăi sau cu ce se întreține. Acolo unde lucrau, nu mai e nevoie de ei.

Totodată tânăra se arată nemulțumită atunci când vine vorba despre procurarea obligatorie a poliței de asigurare în cazul unor asemena persoane, care au rămas cu bani poate doar pentru un bilet de revenire acasă.  

„Eu cred că toți trebuie să aibă poliță de asigurare, dar nu în cazul când oamenii au rămas fără muncă, fără bani, banii fiind cheltuiți pe chiriile unde stăteau, pe întreținere. E o prostie să-i spui unui om care nu are bani să vină acasă, să mai cumpere polița de asigurare”, susține tânăra. 

Natalia a venit și cu un mesaj către politicienii R. Moldova care se află la guvernare.

„Cei care se află la putere acum, cred că mult nu o să o mai ducă în aceste funcții, dacă o să întreprindă niște acțiuni contra cetățenilor acestui stat. Sunt acolo ca sa slujească cetățenii, nu sa facă Glume pe seama lor și să-și bată joc de ei când au nevoie de ajutor. Să nu-și facă averi pe seama cetățenilor când au nevoie de ei...Dacă ei cred că, având un statut mai mare, noi ar trebui să tăcem, să închidem gura, atunci se greșesc. Toți suntem oameni și ar trebui să facem față acestei situații, dar ei au grijă numai de situația lor...din buzunar...”, a conchis Natalia.