Cei care planifică să-și cumpere locuințe prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă” s-ar putea să beneficieze de mai multe facilități. Un proiect privind modificarea Legii cu pricina va fi examinat, mâine, de Executiv.

Mai exact, în loc de contribuția proprie de 10% din costul total al locuinței, vor fi achitate doar 5 la sută.

Totodată, pentru a putea deveni beneficiar al Programului, la momentul depunerii cererii la creditor (banca finanțatoare), solicitantul va trebui să aibă vârsta de până la 50 de ani, și nu până la 45, așa cum este în prezent.

De asemenea, potrivit proiectului de modificare a Legii, propus de ministrul Finanțelor, dacă până acum cei care dețineau, fie în proprietate exclusivă sau în devălmășie cu soțul/soția o locuință nu putea solicita asistența prin „Prima Casă”, de acum, acest lucru va fi posibil, dar nu anumite condiții: proprietatea să se afle în sat/comună, iar aceasta să fie dobândită prin moștenire sau donație.

Mai mult, dacă în prezent beneficiarul nu poate accesa acest credit dacă soția/soțul a fost, în ultimele 12 luni, proprietar de locuință, după modificările propuse de Guvern acest lucru s-ar putea să fie modificat. În speță, suprafața locuinței deținute în proprietate exclusivă și/sau împreună cu alți membri ai familiei, cu excepția beneficiarului, de către soțul/soția acestuia, nu trebuie să depășească suprafața locuinței procurate în cadrul Programului. 

Totuși, suprafața locuinței deținută de soț/soție nu reprezintă un impediment, dacă proprietatea acesteia se află într-un sat (comună) și este dobândită prin moștenire sau donație.

Precizăm că membrii Cabinetului de miniștri se vor întruni în ședință mâine. Pe lângă proiectul de modificare a acestei Legi, pe Ordinea de zi a Executivului figurează alte 13 subiecte.