Expertul economic Veaceslav Ioniță apreciază faptul că autoritățile au ținut cont de recomandarea experților din domeniu și au decis să întreprindă anumite măsuri. Declarația a fost făcută pentru Deschide.MD în contextul măsurilor anunțate azi dimineață de președintele Igor Dodon.

„Nu pot decât să apreciez acest lucru pentru că aceasta a fost recomandarea noastră de săptămâna trecută. Am formulat-o foarte clar, inclusiv am menționat că FMI a recomandat tuturor statelor să facă anumite înlesniri fiscale și atunci trebuia să vedem cui și ce oferim. Evident că primii care aveau nevoie de anumite înlesniri erau companiile cărora activitatea le-a fost direct afectată de deciziile autorităților publice. Alții tot au activități afectate dar lor nu li s-a interzis expres să funcționeze. Explicația noastră era una simplă: în condiții de criză, statul îi interzice unui agent economic să-și desfășoare activitatea iar el oferă un salariu angajaților, adică nu-și trimite salariații în șomaj tehnic, dar îi plătește lunar statul mai pretinde și un impozit. În astfel de situații, desigur trebuie să le dai anumite înlesniri pentru ca acești antreprenori să nu dispară de tot”, a declarat Ioniță.  

Amintim că președintele Igor Dodon a anunțat azi dimineața, o serie de măsuri economice care vin să ajute întreprinderile și salariații afectați economic de impunerea stării de urgență. Astfel, angajaților la întreprinderile închise prin decizia Comisiei Situații Excepționale, statul le va întoarce integral suma impozitelor pe venit, celor sociale și impozitului perceput pentru plata poliței medicale. Alte câteva măsuri vizează persoanele care au intrat în șomaj tehnic. 

„Avem o măsură pentru toate întreprinderile care și-au sistat activitatea prin instituirea situației excepționale, cum ar fi HoReCa, comerțul, sălile de agrement, instituțiile afectate prin decizia CSE. La achitarea salariilor pentru angajați, statul va restitui 100% impozitul pe venit a persoanelor fizice, impozitele sociale și impozitul perceput pentru poliță. Din fondul de remunerare a muncii, aceste întreprinderi vor primi practic 43-45%. Asta se va întâmpla când salariul va fi la nivelul nu mai mare decât cel din februarie și lista salariaților la 1 martie”, a anunțat președintele Dodon. 

O altă măsură vizează întreprinderile care s-au închis nefiind presate de decizia Comisiei Situații Excepționale, cum ar fi agenții economici din industria de textile sau cea de cablaje. „Pentru ele, compensăm 60% din suma impozitelor enumerate mai sus”, a specificat Dodon.

Suplimentar, Dodon a vorbit despre persoanele care au intrat în șomaj tehnic. 

„Persoanele care au dreptul să se adreseze Oficiilor pentru ocuparea forței de muncă, conform legislației la moment, trebuie să aibă o activitate de cel puțin nouă luni ca să beneficieze de această recompensă. Pentru aceste persoane, noi am majorat de trei ori fondul de șomaj. Pentru persoanele care nu au nouă luni lucrate până la instituirea stării de urgență, statul va garanta un salariu minim pe economie, un pic peste 2.700 de lei. Cred că asta e o susținere esențială din partea statului. Aceste măsuri sunt pe perioada de urgență. Examinăm măsuri suplimentare pentru IMM-uri. Ne dorim ca aceste măsuri să fie aplicate din aprilie”, a conchis Dodon.