Nepotul medicului care a fost răpus săptămâna aceasta de COVID-19, într-o postare pe pagina sa de Facebook, a scris că mătușa sa, deși și-a dorit ca locul de veci să fie lângă soțul său, a fost înmormântată ca sinucigașii, la o margină îndepărtată sau în afara cimitirului.

„Cu mare durere în suflet vă comunic, că la 28.03.2020, a fost petrecută în ultimul drum mătușa mea Ecaterina Litvinschi, care a activat ca medic de urgenţă medicală în cadrul PAMU Cricova din cadrul SAMU Rîşcani circa 35 de ani. A fost înmormântată la cimitirul Sf. Lazăr, într-un sector îndepărtat, la marginea cimitirului, unde este preconizat să fie înmormântați cei contaminați cu coronovirus: sectorul 277, mormântul nr. 1. Știți, mi s-a făcut așa de dureros la inimă, deoarece a fost înmormântată la marginea cimitirului, alăturea cu traseul Leușeni-Poltava. Așa din vremuri se înmormântau cei, care își pun capăt zilelor prin sinucidere, la o margină îndepărtată sau în afara cimitirului. Oare o așa ”onoare” are un medic-erou, cum a menționat dna Dumbrăveanu, care niciodată în declarațiile sale la televiziune nu a pomenit numele medicului-erou?”, se întreabă în postarea sa nepotul primului medic din R.Moldova răpus de COVID-19.

Bărbatul mai scrie că, din dată când Ecaterina Litvinschi a fost internată în spitalul ”Toma Ciorba”, dânsa ar fi fost presată de către administrația spitalului ca să nu dezvăluie că a fost infectată în timpul serviciului, fiind la chemare la o persoană deja bolnavă, fără echipament special, dar nici prevenită de serviciul 112.

„Dacă doamna Litvinschi este un erou al serviciului medical, se credea că eroii ar trebui să rămână în veci în inimile celor cui le-a salvat viața și sănătatea, fiind cu timpul instalat un memorial în cinstea eroilor medici, dar se creează impresia că se va face tot posibilul să se uite de istoria acestor medici. Ea spera să fie înmormântată alăturea cu soțul ei Daniil Litvinschi, fost doctor la spitalul „Toma Ciorbă”, dar nu a fost dat să se îndeplinească această dorință, fiind înmormântați separat, în diferite capete ale cimitirului. E dureros încă și aceea, că odată cu decesul dnei Ecaterina, ea deja a fost ștearsă din lista eroilor de către angajații Spitalului Clinic Republican. Două ore au căutat angajații de la morgă actul de identitate a regretatei, ce era ascuns în hainele ei si dus în frigider odată cu cadavrul, măcar că era înțeles în prealabil, că va fi transmis prin persoana de serviciu la întrare în spital”, susține nepotul femeii decedate.

În pofida la toate, rudele au înmormântat-o „cât de cât omenește, respectând și unele canoane bisericești în acest timp groaznic pentru țara noastră”, scrie bărbatul, care în aceeași postare a venit și cu un mesaj de nemulțumire față de Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

„Aș vrea să o întreb pe doamna Dumbrăveanu, oare această femeie cu literă mare, erou al serviciului medical (cum a fost menționată de dumneavoastră) nu a meritat și o mică atenție din partea ministerului, nu mai vorbind și din partea statului? A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului din partea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, inclusiv și a statului. Cu așa apreciere a muncii personalului medical, în R.Moldova chiar vor rămâne să muncească doar pensionarii, ca mătușa mea la cei neîmpliniți 80 de ani (d.n. 28.06.1940). Da, doamnă Dumbrăveanu, la cei 80 de ani neîmpliniți, la care ea spera să ajungă, dar nu 70 de ani, cum dumneavoastră a-ți menționat într-o misiune la TV”, a mai menționat autorul postării.

Amintim că Ecaterina Litvinschi este primul medica care a fost răpus de COVID-19, dar și cea de a doua victimă.