Șeful Consiliului Audiovizualului (CA), Dragoș Vicol, anulează propria decizie prin care se impunea cenzura în presă sub paravanul stării de urgență. Desprea aceasta anunță un comunicat al CA.

„Conducându-mă de prevederile art. 86 din Codul serviciilor media audiovizuale Cooperarea cu societatea civilă și ținând cont de faptul că Dispoziția nr. 02 din 24 martie 2020 a generat critici în rândul mai multor jurnaliști și ONG-uri, care au calificat-o drept „abuz” și „cenzură” a autorității de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale din Republica Moldova, în scopul calmării spiritelor din societate, declar că anulez respectiva dispoziție”, se arată în comunicatul CA

Detalii: DOC // Regimul Dodon profită de COVID-19. Instituie cenzura în presă

Potrivit comunicatului, textul dispoziției va fi supus dezbaterilor în cadrul proximei ședințe publice a Consiliului Audiovizualului. Vicol dă asigurări că membrii Consiliului Audiovizualului vor lua în considerație toate opiniile, viziunile, criticile și temerile exprimate în aceste zile.
 
 
Totodată, CA vine cu următoarele precizări:
  1. Am emis la 24 martie 2020 Dispoziția nr. 02 luând în considerație faptul că traversăm o perioadă critică, extrem de gravă din toate punctele de vedere, dictată de expansiunea pandemică a noului Coronavirus (COVID-19), ținând cont de instituirea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova,  în scopul acționării în regim de putere publică și în vederea realizării interesului public al  Consiliul Audiovizualului (CA), în calitatea sa de garant al interesului public și de unică autoritate de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale.
  2. Dispoziția nr. 02 din 24 martie 2020 nu a fost semnată de mine abuziv și unilateral, ci cu consultarea tuturor membrilor Consiliului Audiovizualului, unii dintre ei venind cu sugestii și precizări. În final, în unanimitate, toți membrii Consiliului Audiovizualului au agreat textul acestei dispoziții.
  3. În condițiile pericolului pandemiei COVID-19, nu a fost posibilă convocarea fizică în cadrul unei ședințe publice a membrilor Consiliului Audiovizualului din considerentul evitării riscului deplasării la serviciu a membrilor și colaboratorilor CA. 
  4. Luând în considerație recomandările mai multor ONG-uri de media, voi supune dezbaterii textul Dispoziției nr. 02 din 24 martie 2020 (deja abrogate) în cadrul proximei ședințe a CA, ședință pe care o voi convoca în regim de urgență.
  5. Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale (art. 79 alin. (4) lit. b)), președintele Consiliului Audiovizualului semnează deciziile și alte acte emise de către Consiliul Audiovizualului. Deci și alte acte, în cazul nostru fiind vorba despre o dispoziție, mai ales că am avut agrementul tuturor membrilor Consiliului Audiovizualului.
Dragoș Vicol își exprimă regretul față de turnura pe care au luat-o lucrurile începând de la această decizie a CA, însă susține că trebuie „să învățăm lecția prin unitate și doar atunci vom depăși această tragedie”.
 
Amintim că, dispoziția emisă de CA, care a fost anulată astăzi, interzicea jurnaliștilor să-și exprime la tv și radio opinia lor privind pandemia de COVID-19. Totodată, în cadrul emisiunilor, jurnaliștii trebuiau să le interzică invitaților formarea liberă a opiniilor în privința evoluției situației provocate de noul coronavirus.