Două spitale raionale vor fi deschise începând de astăzi pentru a primi pacienți confirmați sau suspectați de infectare cu coronavirus. Este vorba despre Spitalele din Bălți și Comrat. Despre aceasta a anunțat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit acesteia, instituțiile medicale sunt deja pregătite pentru a face față internărilor pentru astfel de pacienți. De asemenea, Dumbrăveanu a precizat că autoritățile au determinat raioanele care vor apela la serviciile medicale ale acestor spitale.

„De astăzi vom activa două spitale regionale, pe care punem o miză foarte mare și le implicăm în acest circuit vis-a-vis de persoanele suspecte sau infectate cu COVID-19. Este vorba despre Spitalul Republican din Bălți și, totodată, este vorba despre Spitalul din Comrat, care sunt pregătite. Personalul a fost instruit. Ieri, spitalele au ridicat echipamentul de protecție individuală și, în acest context, persoanele care sunt suspecte sau confirmate vor urma tratamentele în cadrul instituțiilor medico-sanitare respective. Pentru fiecare spital sunt determinate concret raioanele unde se va realiza referirea persoanelor și, totodată, dacă vor exista cazuri grave, algoritmul este același: pacineții vor fi aduși la Spitalul Clinic Republican. Femeile gravide, copiii, exact conform algoritmului anterior, vor fi aduși la Chișinău. Copiii vor fi referiți către Spitalul Clinic de boli contagioase pentru copii sau Institutul Mamei și Copilului. În cazul gravidelor, este vorba despre Maternitatea nr.2”, a precizat Dumbrăveanu.

Totodată, șefa de la Sănătate a dat asigurări că lucrătorii medicali sunt instruiți continuu.

„În zilele acestea realizăm instruirea personalului medical, instruirea medicilor de familie, care reprezintă un potențial, sunt în contact cu persoanele care se află în regim de autoizolare sau persoanele care atestă anumită simptomatică în contextul infecției cu COVID-19. Totodat, realizăm instruirea medicilor reanimatologi și anesteziologi”, a spus aceasta.