Presa din R. Moldova este angajată și cu zero rating, însă chiar și așa e bine că ea există în timpul stării de urgență provocată de pandemia de COVID-19, consideră premierul Ion Chicu.

În contextual revoltei presei, după impunerea cenuzurii de către Consiliul Audiovizualului, Chicu scrie pe pagina sa de Facebook „între o presă restricționată (cenzură) și presă angajată (sursă de dezinformare) - răul cel mai mic e ultima... E axiomă!”.

„Trăim timpuri, când presa face bani (aproape exclusiv) pe negativism, minciună și promovarea antagonismului. Zero rating, dacă altfel. Cam ca unele partide... Dar, credeți-mă, mai bine așa decât altfel (fără presă)”, scrie Ion Chicu.

Amintim că CA a emis ieri o dispoziție prin care instituie cenzura în presa TV și radio. Aceasta obligă posturile de tv și radio să nu furnizeze publicului alte date decât cele prezentate de către Comisia pentru Situații Excepționale, Guvernul, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății, care în opinia CA sunt „unicele surse sigure, veridice, imparţiale și  echilibrate fiind autorităţile publice competente din țară și de peste hotare.

Detalii: DOC // Regimul Dodon profită de COVID-19. Instituie cenzura în presă

Vezi și: Carp și Slusari, despre instituirea cenzurii în presă: Dodon încearcă să ascundă cât e de „putred” sistemul medical

Prevederile 4 și 5 ale dispoziției sunt cele care fac ingerință directă în politica editorială a instituțiilor mass-media. 

4. În condițiile stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, se va prezenta obligatoriu poziția oficială a autorităţilor publice competente (Organizația Mondială a Sănătății, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale), acestea fiind cele mai avizate și mai competente în materia respectivă.

5. Pe durata perioadei stării de urgență prezentatorii/moderatorii/redactorii vor renunța unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, atât în context național, cât și extern,  unicele surse sigure, veridice, imparţiale și  echilibrate fiind autorităţile publice competente din țară și de peste hotare (Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății).  Această obligativitate rezidă imperios din necesitatea asigurării exactității maxime şi corectitudinii depline a informației, din caracterul esenţial al faptului că relatările trebuie să provină din surse sigure, suficient documentate sub aspect factologic, cu o abordare credibilă şi imparţială a evenimentelor.

Celelalte măsuri, la fel obligă posturile tv și radio să se transforme în cutia de rezonanță a autorităților. 

Vezi și: Reacția Maiei Sandu la cenzurarea presei: Starea de urgență nu poate anula libertatea de exprimare și gândire