Virgil Păunescu, directorul Institutului de cercetări medicale OncoGen din România, anunță că statul român are vaccinul anti-coronavirus, iar testele încep astăzi.

Profesorul doctor Virgil Popescu a anunțat că specialiștii de la OncoGen au finalizat vaccinul împotriva coronavirus:

„O zi foarte importantă pentru OncoGen: avem Vaccinul (echivalentul a 1000 de doze). Astăzi începem testele. #Vaccine #Romania #VaccineRomania #Covid19Vaccine #VaccineOncoGen P.S. Ieri am terminat sinteza vaccinului. De azi încep testele. Important: Acest vaccin este doar pentru testarea în laborator”, a scris prof. dr. Virgil Păunescu, care este și șeful catedrei de Imunologie în cadrul Universității de Medicina și Farmacie "Victor Babeș" Timișoara, pagina sa de Facebook.

Mai multe detalii acesta a oferit într-o intervenție la postul român de televiziune Antena3.

Vaccinul îl caută foarte multă lume, în state dezvoltate există foarte multe variante ale unui vaccin. Noi am vrut să conteze cercetarea românească.

Undeva în luna ianuarie când am văzut ce se întâmplă în China noi lucram la o tehnologie care se numește vaccinare personalizată în cancer și aceasta este un pic diferită de vaccinurile clasice. Și am lăsat-o un pic deoparte când am văzut ce se întâmplă în China și am început testele în raport cu acest virus, coronavirusul, mai ales că structura lui a fost publicată pe internet de cercetătorii chinezi și apoi de cei americani (...) Noi am extrapolat o cercetare din cancer la vaccinarea împotriva virusulu COVID și am dezvoltat un concept cu consecințe mai largi. E un vaccin flexibil care se poate adapta în cazul în care vaccinul se modifică genetic (...) Dacă îmi cereți un pronostic, eu zic că 90% avem vaccinul.

Vaccinul nostru are o caracteristică, spre deosebire de alte vaccinuri. Vaccinul nostru nu se pretează la testarea pe animale, care nici nu este foarte utilă întotdeauna. Apreciem că vom cerceta în laborator cam o lună, o lună şi jumătate cum reacţionează celulele sistemului imun şi care este doza cea mai bună. În funcţie de ce negociem cu Agenţia Medicamentului, am putea trece la vaccinarea primilor 10 voluntari. S-ar putea ca până în toamnă să îl avem gata.

Ar putea să fie în toamnă, îm funcţie de cum ne ajută autorităţile din România. Avem nevoie de finanţare. Ne lipsesc câteva aparate. Nu vă spun ce greu a fost să primim peptidele din Germania. Le-am primit azi dimineaţă.

Astăzi ne-au contactat funcţionari ai Ambasadei Chineze şi undeva la ora 18 am terminat o discuţie cu trei fonduri de investiţii din SUA cu care am convenit să ne găsească un colectiv de cercetători din SUA cu care să colaborăm. Ei să fie liniştiţi că nu vorbim prostii, noi să fim liniştiţi că vaccinul va putea fi comercializat în toate pieţele lumii.

Într-o lună de zile, dacă avem rezultatele pozitive pe care le scontăm, fie statul român ne ajută, fie apelăm la statul chinez sau la statul american, să-l producă ei”, a declarat Păunescu la Antena3.