„Dacă un ziarist nu reușește să obțină o informație de la autorități, este un ziarist prost!” Aceasta este părerea șefului Consiliului Audiovizualului Dragoș Vicol, care în direct la postul TVR Moldova a atacat presa, după ce astăzi CA a instituit cenzura în presă sub paravanul stării de urgență, decretată din cauza pandemiei de COVID-19.

„Dacă un ziarist nu reușește să obțină o informație de la autorități, este un ziarist prost! Și nu doar din cauza faptului că anumite instituții sunt prea puțin transparente. În al doilea rând, jurnaliștii trebuie să conștientizeze în această perioadă de urgență să nu contacteze peste fiecare 3 sau 5 min autoritățile publice centrale”, a declarat Vicol în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, ca răspuns la solicitarea moderatorului de a răspunde ce trebuie să facă un jurnalist care nu reușește să obțină o reacție și din partea autorităților, atunci când obține o informație de la un medic care semnalaează unele probleme, pentru că autoritățile nu întotdeauna sunt deschise și la momentul de față există foarte multe întrebări fără răspunsuri.

Detalii: DOC // Regimul Dodon profită de COVID-19. Instituie cenzura în presă

Prezentă în cadrul emisiunii printr-o intervenție prin Skype, ex-premierul Maia Sandu a menționat că deciai CA este una abuzivă, un atac la dreptul oamenilor de a se informa. 

„O decizie proastă care nu are cum să crească credibilitatea guvernării. În perioade dificile este important ca statul să se bucure de încredere ca oamenii să urmărească indicațiile statului, însă prin asemenea decizii se decribilizează și mai mult”, a spus Sandu.

Vezi și: Reacția Maiei Sandu la cenzurarea presei: Starea de urgență nu poate anula libertatea de exprimare și gândire

La rândul său Vicol a venit cu critici în adresa Maiei Sandu, replicându-i că nu are dreptul să se expună pe asemenea subiecte.

„Dar dacă în această perioadă președintele, ministerul sănătățiii, comisia pentru situații excepționale au dat dovadă de lipsă de transparență, mie îmi pare că doamna Sandu trebuie să-și retracteze aceste declarații absolut iresponsabile. Sunteți persoana care ați dat buzna în cadrul ședinței audiovizualului neavând nicio prerogativă în calitatea asta de prim-ministru și ați solicitat demisia membrilor CA și dvs. vorbiți de legalitate? Vorbiți lucruri pe dimensiunea libertății de expresie? Legalitate și Maia Sandu sunt două cuvinte antinomice, care se exclud reciproc. Dvs. v-ați demonstrat comepetența și incomepetnța cât ați deținut funcția de premier. Mă întâlnesc zilele astea cu mii de oameni, știți ce-mi zic? ”Doamne ferește să ne fi prins această pandemie cu Maia Sandu prim-ministru”. În comparație cu dvs. autoritățile posedă întreaga informație, dețin degetul pe fusul informației în ceea ce ține pandemia. Ce răspundere are Maia Sandu dacă se dă cu părerea?”, a spus Vicol. 

Între timp, Maia Sandu a dorit să intervină, însă șeful CA a venit cu o replică pe un ton agresiv. 

„Nu încercați să mă bruiați, din considerentul că nicio ceapă nu înțelegeți, este domeniul profesioniștilor. Nu aveți ce să impuneți viziuni fantasmagonice. Nimeni n-are nevoie în această perioadă de părerea Maiei Sandu”, a menționat șeful CA.

Amintim că, astăzi Consiliul Audiovizualului (CA) din R. Moldova a emis astăzi o dispoziție pentru furnizorii de servicii media audiovizuale prin care interzice jurnaliștilor să-și exprime la tv și radio opinia lor privind pandemia de COVID-19. Totodată, în cadrul emisiunilor, jurnaliștii trebuie să le interzică invitaților formarea liberă a opiniilor în privința evoluției situației provocate de noul coronavirus. 

Vezi și: Carp și Slusari, despre instituirea cenzurii în presă: Dodon încearcă să ascundă cât e de „putred” sistemul medical