Elveția donează R. Moldova 63 700 de măști medicale de unică folosință; 54 600 de mănuși nitril; 760 de litri de dezinfectant pentru mâini și suprafețe pentru 68 de centre de sănătate și 211 de oficii ale medicilor de familie din raioanele: Fălești, Ungheni, Ștefan Vodă, Cahul, Orhei, Criuleni, Taraclia, Vulcănești, Edineț, Briceni, informează Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova într-un comunicat de presă.

Materialele vor fi livrate la sediul centrelor de sănătate și distribuite oficial medicilor de familie din raioanele în care se desfășoară proiectul „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, în două tranșe. În prima tranșă, vor fi distribuite loturile de mănuși și dezinfectanți, începând de astăzi. În a doua tranșă - măștile medicale de unică folosință, începând cu 31 martie.

Proiectul „Viață Sănătoasă” își focusează intervențiile pe reducerea poverii bolilor netransmisibile. Pacienții care suferă de aceste boli, preponderent adulții cu vârsta de peste 65 de ani, fac parte din grupul de risc sporit de a se îmbolnăvi de COVID-19. Riscul pentru aceste persoane este de două ori mai mare decât la persoanele tinere și adulții sănătoși.

Biroul de cooperare al Elveției face apel către managerii de instituții medicale primare să acorde o atenție sporită nevoii de informare a pacienților cu boli netransmisibile pentru identificarea timpurie a apariției semnelor infectării cu noul virus și acordarea la timp a ajutorului medical necesar. Elveția este cel mai mare donator bilateral de granturi în sectorul de Sănătate al Republicii Moldova. 

Foto: Facebook / Swiss Cooperation in Moldova