Confuzie matematică a autorităților. Deși, până la ora actuală, au anunțat oficial 49 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, un simplu calcul matematic relevă cu totul altă statistică. În cadrul unui briefing de presă, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a prezentat, pe lângă numărul total de cazuri confirmate, și distribuția pacienților pe spitale. Luate la un loc, cifrele relevă cel puțin 5 cazuri în plus față de cele 49 anunțate.

„Dacă e să menționăm cele 43 de persoane diagnosticate cu COVID-19 și sunt la Spitalul „Toma Ciorbă”: 7 sunt în stare gravă, stabilă; 4 sunt în stare satisfăcătoare; 32 de cazuri - evoluție stare medie. La Spitalul clinic de boli infecțioase pentru copii avem 2 cazuri, evoluția stare medie. În cazul respectiv, aș vrea să fac referire și la persoana care se află la Spitalul Clinic Republican, în cazul dat avem o persoană în stare satisfăcătoare. Totodată, la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, la cele 10 persoane la care a fost deja stabilit diagnosticul de infecție cu COVID-19, gravitatea acestora este stabilă, dar avem și pacienți cu evoluție de stare medie”, a spus Dumbrăveanu.

Potrivit datelor oficiale prezentate de autorități, până la această oră, au fost confirmate 49 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus. Dintre acestea, o femeie a fost tratată și externată din spital, iar o altă pacientă de 61 de ani a murit zilele trecute din cauza infecției. Prin urmare, numărul celor internați în spitalele strategice ar trebui să fie de 47.

Totuși, reiterăm că retrospectiva stării pacienților prezentată în această dimineață de autorități relevă altceva: 

Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” - 43 de pacienți internați;

Spitalul clinic de boli contagioase pentru copii - 2 cazuri;

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” - 1 caz;

Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale - 10 cazuri.

TOTAL: 43 + 2 + 1 + 10 = 56 de pacienți.

Solicitată telefonic pentru un comentariu, consiliera ministrului Sănătății, Cristina Stratulat, ne-a spus că, de fapt, cei 10 pacienți confirmați  din Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății (fostul Spital Feroviar) au fost transferați deja la Spitalul „Toma Ciorbă”, iar cifra enunțată de șefa de la Sănătate îi contabilizează în numărul pacienților de la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”.

Mai mult, aceasta ne-a spus că la Spitalul Clinic Republican sunt internate 2 persoane, nu una, cum anunțase Dumbrăveanu. Același lucru îl confirmă și comunicatul de presă emis de Ministerul Sănătății.