Şeful adjunct al Inspectoratului de Poliţie al r-lui Rîşcani şi şeful serviciului poliţie criminală a aceluiaşi inspectorat vor compărea pe banca acuzaţilor pentru neglijenţă în serviciu.

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, în iunie 2016, primind o sesizare telefonică cu privire la dispariţia a doi tineri din mun. Bălţi, poliţiştii nu au întreprins acţiunile necesare în vederea căutării persoanelor dispărute, cadavrele cărora au fost depistate ulterior în raionul Rîşcani, fapt ce a generat tergiversarea depistării infracţiunii, este menționat într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale. 

Procurorii au stabilit că, poliţiştii nu au organizat transmiterea orientărilor persoanelor dispărute fără veste şi a unităţii de transport cu care se deplasau, nu au organizat chestionarea operativă a martorilor oculari în vederea stabilirii circumstanţelor dispariţiei victimelor, nu au examinat toate versiunile în legătură cu persoanele dispărute şi nu au extins numărul persoanelor bănuite ce urmau a fi verificate în legătură cu circumstanţele cazului. Procurorii au finalizat urmărirea penală şi au expediat cauza penală spre examinare în instanţa de judecată, dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de cele incriminate, inculpaţii riscă pedepse de până la 2 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Urmărirea penală a fost pornită ca rezultat al mediatizării cazului de către un grup de activişti civici prin intermediul reţelei internet şi preluat de mijloacele de informare în masă (mass-media).

Crimele au avut loc pe 19 iunie 2016, pe teritoriul brigăzii de tractoare din satul Nihoreni, raionul Râşcani. Fiind în stare de ebrietate şi în urma unui conflict iscat, unul dintre inculpaţi le-a aplicat victimelor, în vârstă de 28 şi 29 de ani, multiple lovituri de ciocan, până i-a lăsat fără suflare. În continuare, acesta le-a sustras telefoanele mobile, bijuteriile din aur, precum şi automobilul de model BMW X5, iar pentru a ascunde urmele crimei şi a-i induce pe oamenii legii în eroare, a transportat cadavrele într-o fâşie forestieră din preajma aceleiaşi localităţi, după care şi-a continuat drumul spre raionul Comrat, unde a ascuns automobilul victimelor. Cel de-al doilea inculpat este acuzat de procurori de favorizarea la comiterea infracţiunii, prin ascunderea urmelor crimei excepţional de grave.

Cei doi bărbați au fost reţinuţi peste 4 zile de la comiterea dublului omor, din motiv că polițiștii din raion ar fi tergiversat investigarea cazului dat. 

La câteva zile diferență Procuratura Anticorupție a deschis un dosar penal pe numele șefului Poliţiei Criminale al Inspectoratului de Poliţie Râşcani dar și vice-comisarul care nu au întreprins măsurile necesare pentru descoperirea operativă a infracţiunilor şi identificarea rapidă a făptuitorilor.