În scopul informării operatorilor de transport privind măsurile restrictive stabilite de mai multe state în contextul gestionării răspândirii infecției cu COVID-19 (coronavirus), ANTA prezintă informația actualizată pe țări în legătură cu efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri și persoane.

Albania

Începând cu 15.03.2020, toate frontierele terestre albaneze sunt închise pentru orice tip de transport de persoane. Transportul de marfă se efectuează normal, dar șoferii sunt supuși controlului medical. Punctul de trecere a frontierei Blato și Shepchishte-Trebishte (Debar) este închis pentru transportul rutier de persoane și marfă.

Austria

Austria a reintrodus temporar controalele la punctele de trecere a frontierei cu Italia. Șoferilor li se măsoară temperatura și sunt verificate activitățile lor din ultimele zile. De asemenea, Austria a suspendat transportul feroviar din Italia (până pe 03.04.2020). Această măsură nu se aplică transportului rutier de marfă.

Belarus

Toți cetățenii străini care intră pe teritoriul Republicii Belarus prin punctele de trecere a frontierei sunt supuși unui control medical și epidemiologic. În prezent, nu există restricții privind circulația vehiculelor, mărfurilor și persoanelor care intră în Belarus (cu excepția controlului medical și a completării unui formular la intrarea în țară).

Belgia

Guvernul belgian a întreprins mai multe măsuri pe 12 martie 2020 pentru a preveni răspândirea COVID-19, valabile până pe 3 aprilie 2020, transportul rutier internațional de marfă și șoferii nu sunt afectați de aceste măsuri. Ministrul transporturilor a anunțat o derogare temporară referitoare la regulile privind timpii de conducere și odihnă pentru șoferii implicați în transportul de produse alimentare, medicamente și alte bunuri esențiale pentru aprovizionarea magazinelor și farmaciilor.

Bulgaria

Pe 13 martie 2020, autoritățile bulgare au introdus stare de urgență în țară. Măsurile preventive pentru limitarea răspândirii COVID-19 nu includ încă restricții a transportului rutier internațional de persoane și marfă.

Croația

Toți șoferii străini care vin din Italia, China, Coreea de Sud, Hong Kong, Japonia, Singapore, Malaezia, Bahrein, Iran, Germania, Franța, Elveția, Spania, Austria, Marea Britanie, Olanda, Suedia și regiunea Bela Krajina (Slovenia) cu excepția șoferilor în tranzit, vor intra obligatoriu în carantină pentru o perioadă de 14 zile. În momentul în care ajung la frontieră, autoritățile croate îi atenționează pe șoferii străini  că se pot întoarce pentru a evita carantina. În prezent, se înregistrează timpi de așteptare foarte mari la frontierele cu Croația. Frontiera cu Serbia este parțial închisă.

Republica Cehă

Guvernul a anunțat stare de urgență începând cu 14.03.2020 și introduce un set de restricții și limitări:

- Străinilor din ​​Italia, Franța, Spania, Germania, Elveția, Norvegia, Danemarca, Olanda, Suedia, Marea Britanie, Belgia, Austria, China și Coreea de Sud (cu excepția cazului în care sunt rezidenți permanenți) li se interzice să intre temporar pe teritoriul național;

- Transportul internațional de persoane cu autocarul se suspendă începând cu 14.03.2020, ora 00:00;

- Transportul internațional de marfă nu este restricționat. Cu toate acestea, vor rămâne deschise doar punctele principale de trecere a frontierei cu Austria (Dolní Dvořiště, České Velenice, Hatě Mikulov) și Germania (Strážný, Pomezí n.O., Rozvadov, Folmava, Žel. Ruda, Krásný Les, H.Sv. Šebestiána).

Danemarca

Începând cu 14.03.2020, ora 12.00, până pe 13.04.2020 se închid toate punctele de trecere a frontierei pentru toate persoanele, cu excepția celor care pot demonstra că au un scop întemeiat de a intra. Transportul de marfă va fi în continuare posibil. Toate modurile de transport de marfă, respectiv cel rutier, maritim și feroviar vor fi deschise în continuare, fără alte controale suplimentare, doar verificările vamale/pașapoarte obișnuite. Cu toate acestea, transportul internațional de marfă (inclusiv tranzitul) pe cale rutieră ar trebui să fie operat prin următoarele puncte de trecere a frontierei: Frøslev, Sæd sau Kruså. Se recomandă pentru camioane să folosească punctul de trecere a frontierei Frøslev (E45). Punctul de trecere a frontierei Padborg, precum și alte puncte de trecere a frontierei secundare sunt închise. De asemenea, Guvernul ia măsuri suplimentare pentru a facilita transportul de marfă. Aceste măsuri includ ridicarea temporară a regulilor privind timpii de conducere și odihnă pentru a asigura livrarea alimentelor și aprovizionarea magazinelor.

Franța

Guvernul francez a decretat măsuri suplimentare pe 14.03.2020 pentru a limita efectele răspândirii COVID-19. Transportul internațional de marfă nu este afectat de aceste măsuri.

Germania

Autoritățile germane au intensificat controalele la frontieră (inclusiv măsurarea temperaturii corpului). Nu există alte restricții în punctele de trecere a frontierei, atât pentru persoane, cât și pentru mărfuri.

Georgia

Datorită situației actuale cu privire la cazurile de îmbolnăvire cu COVID-19, autoritățile georgiene au introdus o nouă măsură, respectiv, persoanelor care au călătorit în Iran, Coreea de Sud, China, Italia, Franța, Spania și Austia în ultimele 28 de zile nu li se permite să intre pe teritoriul georgian.

Grecia

Conform informațiilor oficiale, până în prezent nu se aplică restricții speciale în punctele de trecere a frontierei elene, nici pentru transportul rutier de persoane și nici pentru transportul rutier de marfă.

Cu toate acestea, biroul vamal din Evzoni, la punctul de trecere a frontierei cu Macedonia de Nord  (Evzoni-Bogorodica), a anunțat că, începând de luni, 16.03.2020, circulația camioanelor (în ambele sensuri de intrare/ieșire) nu va fi permisă de la ora 22:00 până la ora 06:00.

Italia

Ministerul Infrastructurii și Transporturilor a anunțat un decret prin care se instituie restricțiile de circulație pentru vehiculele cu MTMA mai mare de 7,5 t, pe drumurile extraurbane, în zilele de 15 și 22 martie 2020. De reținut că pentru vehiculele care efectuează transport rutier internațional, instituirea restricțiilor de circulație trebuie înțeleasă până la o notificare ulterioară.

Letonia și Lituania

Măsurile de restricții anunțate nu se aplică transportului rutier de mărfuri.

Lituania – Trecerea frontierei se efectuează prin următoarele puncte de frontiere: Kalvarijos–Budzisko, Saločių–Grenstalės, Būtingės–Rucavos, Smėlynės–Medume, Medininkai–Kamenyj Log, Raigardas–Privalka, Kybartai–Černiševskoje, Panemunė–Sovietskas.

Macedonia de Nord

Transportul național și internațional de persoane în Macedonia este restricționat. Intrarea pe teritoriul Republicii Macedonia de Nord este interzisă străinilor din țările cu risc ridicat, conform listei Organizației Mondiale a Sănătății. Persoanele care vin din țările cu risc mediu (lista OMS) sunt direcționați către următoarele treceri de frontieră: Tabanovce (punctul de trecere a frontierei cu Serbia), Bogorodica (punctul de trecere a frontierei cu Grecia), Kafasan (punctul de trecere a frontierei cu Albania), Deve Bair (punctul de trecere a frontierei cu Bulgaria) și Blace (punctul de trece a frontierei cu Kosovo).

Ribarci, punctul de trecere a frontierei cu Serbia, este închis, singurul punct de trecere a frontierei deschis cu Serbia pentru transport rutier și tranzit este Preshevo –Tabanovce.

Marea Britanie

Guvernul Marii Britanii nu a restricționat până în prezent transportul de marfă și persoane (către sau din Marea Britanie).

Muntenegru

Nu se aplică restricții speciale pentru transportul rutier de mărfuri. Toți șoferii care intră pe teritoriul statului din Italia, China, Coreea de Sud, Iran, cu excepția celor care efectuează transportul în tranzit, vor fi supuși carantinei obligatorii în Croația pentru 14 zile.

Polonia

Polonia a intrat în stare de urgență începând cu 13.03.2020. Pe lângă un set de măsuri suplimentare au fost introduse temporar controalele la frontierele de stat începând cu 15.03.2020 (ora 00.00) timp de 10 zile (această măsură se poate prelungi). Transportul rutier internațional de marfă nu prevede restricții. Frontierele rămân deschise fluxului de mărfuri, iar șoferii de camioane care transportă mărfuri în regim internațional nu se supun măsurii de carantină de două săptămâni. Administrația poloneză a publicat lista a 37 puncte de trecere a frontierei deschise în timpul stării de urgență, deoarece unele frontiere vor rămâne închise.

Serbia

Pentru a limita răspândirea COVID-19 pe teritoriul Republicii Serbia, Guvernul a publicat un decret pe 11 martie. Decretul interzice temporar intrarea persoanelor care vin din provincia Hubei din Republica Populară Chineză, orașul Daegu și provincia Gyeongsang de Nord din Republica Coreea, Cantonul Ticino din Elveția, Italia și Iran. Această măsură nu se aplică pentru transportul de marfă și persoane care au primit aprobarea de a intra în Republica Serbia de către Ministerul Sănătății. În plus, această măsură nu se aplică șoferilor de camioane care operează transport rutier internațional de marfă. Operațiunile de tranzit prin țară nu ar trebui să dureze mai mult de 12 ore din momentul în care camionul intră pe teritoriul Republicii Serbia. De menționat că 44 de puncte de trecere a frontierei sunt închise temporar și că operațiunile internaționale de transport rutier de mărfuri trebuie redirecționate către frontierele deschise.

Slovenia

Începând cu 12.03.2020 , ora 22.00 (ora locală) autoritățile din Slovenia au informat că a intrat în vigoare ordinul prin care se închid punctele de trecere a frontierei dintre Slovenia și Italia pentru transporturile  rutiere de persoane prin servicii regulate și serviciile ocazionale în trafic internațional. Datorită epidemiei COVID -19, frontiera va fi, de asemenea, închisă și pentru operațiunile de transport marfă.

Ordinul prevede că, pentru a preveni răspândirea unei boli infecțioase, va fi suspendat transportul de mărfuri din Italia, excepție făcând transporturile poștale, de medicamente, echipamente de protecție și materiale medicale.

Frontiera Italia – Slovenia:

Slovenia a restricționat tranzitul vehiculelor grele din Italia în Slovenia. Traficul este permis numai dacă destinația finală este Slovenia sau dacă camioanele realizează transporturi poștale, de medicamente, echipamente de protecție și materiale medicale.

Frontiera Ungaria – Slovenia:

Frontiera este închisă pentru tot traficul din Italia până în Ungaria.

Restricțiile din Slovenia se datorează în principal situației de la frontierele cu țările vecine, care nu permit traficul din Italia. Dacă Ungaria și Croația nu permit tranzitul, Slovenia nu poate permite traficul autovehiculelor în Slovenia. De aceea, guvernul sloven organizează acum coridoare pentru tranzit cu escorta poliției către frontiere.

Slovacia

Următoarele măsuri întreprinse de autoritățile slovace au intrat în vigoare începând cu 13.03.2020, ora 07.00: autocarele înmatriculate în alte state nu mai pot intra/ieși în/din Slovacia; transportul de mărfuri internațional este permis doar șoferilor străini care au permis de ședere temporară sau permanentă pe teritoriul slovac și dacă sunt dotați cu echipament de protecție; punctele de frontieră secundare sunt închise.

Transportul camioanelor de marfă este permis pentru a asigura serviciile de aprovizionare, pe rutele naționale, precum și pe rutele internaționale (de tranzit). Șoferii de camioane trebuie să fie echipați cu echipament de protecție.

Spania

Spania insituie următoarele restricții de circulație pentru camioane în perioada 14– 28 martie 2020, cu posibilitatea prelungirii termenului limită, dacă este necesar:

- Vehicule sau combinații de vehicule cu MTMA mai mare de 7,5t  și transportul ADR pe următoarele rute/zile

http://www.dgt.es/images/Resolucion_DGT-2020_Anexo-II_15-01-2020_VI.pdf  

Despre închiderea frontierelor nu este informație suplimentară.

Elveția

Intrarea pe teritoriul elvețian din Italia este limitată la cetățeni elvețieni, rezidenți elvețieni și persoane care intră din motive profesionale. Transportul internațional de mărfuri și tranzitul este încă permis.

România

Începând cu ora 12:00, vineri, 13 martie 2020, mai multe puncte de trecere a frontierei secundare au fost închise ca parte a strategiei guvernamentale de combatere a răspândirii coronavirusului (COVID-19).

Următoarele treceri de frontieră au fost închise:

-frontiera cu Ungaria - Turnu, Săcuieni, Salonta și Valea lui Mihai;

-frontiera cu Ucraina: Sighet;

-frontiera cu Bulgaria – Negru Vodă, Lipnița, Dobromir, Zimnicea, Turnu Măgurele și Bechet;

-frontiera cu Republica Moldova: Rădăuți Prut și Oancea;

La frontiera cu Serbia au fost închise unilateral de autoritățile sârbe: Porțile de Fier 2, Moldova Nouă, Foieni, Lunga, Vâlcani, Drobeta Turnu Severin si Naidăș. Rămân funcționale: Porțile de Fier 1, Moravița și Jimbolia.

Ungaria

Începând cu 11 martie 2020, guvernul a declarat o urgență.

1. Autobuzele care transportă pasageri de pe teritoriul statelor afectate (din 14 martie) și în traficul de pasageri (cu autoturismele): cetățenii non-ungari nu pot intra in Ungaria. Cetățenii maghiari care provin din aceste țări sunt supuși carantinei interne de 14 zile (inclusiv șoferii de camioane maghiare).

Cu toate acestea, pot intra șoferi străini care efectuează transport rutier de mărfuri. Prin urmare, nu există nicio restricție asupra transportului de mărfuri. Interdicția obișnuită de circulație a camioanelor de sâmbătă de la 22:00 până duminică 22:00 a fost suspendată pe toată perioada de urgență. De asemenea, au fost reintroduse controalele la frontiera slovenă-austriacă.

Trecerile de frontieră închise:

• Frontiera ungară - română, trecerile Turnu, Sacuieni, Salonta și Valea lui Mihai

• Frontiera ungară - sârbă: Hadikfalva, Bajmok, Ásotthalom, autostrada Horgos,

Tiszasziget, Kübekháza.

Turcia

Nu sunt restricții speciale pentru transportul rutier internațional de mărfuri. Transportul de persoane este sistat.

La frontiera cu Bulgaria au fost introduse controalele medicale.

Datorită situației actuale cu privire la cazurile de coronavirus, punctele de trecere a frontierei din Turcia cu Iranul au fost închise de autoritățile turce:

– Cetățenii turci (vehicule și șoferi) nu mai pot intra în Iran sau tranzita Iranul. Cu toate acestea, cetățenii turci care încă așteaptă în Iran pot trece frontiera.

– Vehiculele străine și pasagerii care provin din Iran nu au voie să intre în Turcia. Cu toate acestea, camioanele cu plăcuțe străine pot trece frontiera în Iran pentru operațiuni de transport bilateral și pentru operațiuni de tranzit prin Iran, dar nu ar putea să treacă frontiera înapoi în Turcia.

Pe de altă parte, ca o nouă măsură, punctele de trecere a frontierei din Turcia, deschise Irakului, au fost închise de autoritățile turce din 29.02.2020.

Ucraina

Ucraina a anunțat închiderea frontierei pentru străini, începând de luni, 16.03.2020 până pe 03.04.2020. Restricțiile nu se aplică transportului rutier internațional de mărfuri. 49 puncte de trecere a frontierei vor rămâne deschise pentru transportul rutier internațional de mărfuri (inclusiv pentru tranzit), dar șoferii vor fi supuși unui examen medical, li se va măsura temperatura și li se va solicita să poarte mănuși medicale și să aibă gel dezinfectant pentru mâini.