Toate bisericile din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova vor fi deschise, mâine 15 martie, cât şi pe parcursul celei de-a III-a săptămâni a Postului Mare, se arată într-un comunicat de presă emis de Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldovei. Asta, chiar dacă premierul Ion Chicu, a anunţat în urma şedinţei Comisiei Naţionale Extraordinare pentru Sănătate Publică de ieri, 13 martie că toate activităţile cu caracter religios vor fi sistate pentru o perioadă de două săptămâni.

Într-un comunicat de presă, Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldovei anunţă că pentru a evita aglomerarea credincioşilor în spaţiul de cult, în timpul săvârşirii Sfintei Liturghii se vor utiliza difuzoare exterioare sau Sfânta Liturghie se va săvârşi în aer liber, lângă lăcaşul de cult.

În privinţa subiectului Sfintei Împărtăşanii, sursa citată menţionează că pentru membrii Bisericii Ortodoxe participarea la Sfânta Euharistie şi împărtăşirea din Potirul Comun al Vieţii, „în mod cert e permisă nu doar în Postul Mare, ci şi în posturile de peste an şi chiar în afara posturilor”.

Totodată, până la reluarea cursurilor în şcolile de stat, în toate parohiile se suspendă cursurile de cateheză (pentru copii şi adulţi) şi şcolile duminicale, iar toate întrunirile preoţeşti protopopiale, precum şi toate pelerinajele, excursiile şi alte evenimente „care comportă întruniri de persoane ce nu pot garanta respectarea normelor de siguranţă” prevăzute de Ministerul Sănătăţii se suspendă până în data de 23 martie.

Amintim că, până în prezent opt persoane sunt infectate cu coronavirus, altele  140 de persoane au fost supuse testelor de diagnosticare cu noul virus. Autorităţile au instituit gradul de alertă Cod Roşu la nivel naţional, privind infecţia cu COVID 19.

Moldova 1