Toncu Sanda și Belei Elena sunt oamenii promovați de Partidul Democrat care vor câștiga concursul pentru funcția membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) iar Ciugureanu Mihailuță Carolina și Coptileț Valentina sunt cei PSRM. Toate astea în timp ce acum încă se desfășoară concursul pentru ocuparea funcțiilor la CSM: Mai clar spus, abia acum candidații sunt audiați în comisii și susțin proba interviului, deși PSRM și PDM au decis din timp cine sunt câștigătorii.

Surse parlamentare ne-au declarat că după ce socialiștii și democrații au decis să coalizeze pentru a forma o majoritate parlamentară, reprezentanții celor două partide au decis și partajarea mai multor funcții de conducere în ministere, agenții și alte instituții de stat. 

Potrivit acestor înțelegeri Toncu Sanda și Belei Elena sunt promovații PDM-ului, iar aceștia urmează să fie desemnați câștigători ai concursului, chiar dacă acesta încă nu s-a finalizat. 

Ciugureanu Mihailuță Carolina și Coptileț Valentina sunt candidaturile stabilite din partea PSRM ca să ocupe un fotoliu la CSM. 

Amintim că Deschide.MD a scris anterior că modificarea Legii cu privire la CSM, și anume prevederea care se referă la majorarea numărului așa-numiților reprezentanți ai societății civile, a avut drept scop imediat „blocarea activității CSM” și impunerea de noi membri în compenența Consiliului. 

Detalii: Candidații pentru locurile vacante din CSM: interese și oamenii din spate

Candidații la funcția de membru CSM: Judecătorii trebuie să uite de interesele personale

SURSE // PSRM vrea să modifice componența comisiei juridice, numiri şi imunităţi ca să-și treacă protejații la CSM

  1. BELEI Elena - este șefa Departamentului Drept Procesual Civil al Facultății de Drept din cadrul USM. Promovată cu insistență de Igor Vremea și gruparea lui Maxim Lebedinschi, fiind afiliată și grupării lui Brînză Sergiu, despre care se crede că a stat în spatele schemei Landromatului Rusesc, pusă în aplicare de Veaceslav Platon. Același Brînza ar fi și consultantul principal al lui Platon pe probleme de justiție. Belei Elena este vizată în cauza penală în care au fost învinuiți: Sergiu Brînză, judecătoarele Liuba Brînză, Ouș și alții, imunitatea magistraților fiind ridicată prin hot. CSM nr. 588/27 din 11.12.2018. Acest fapt este confirmat și de interceptările convorbirilor telefonice efectuate de CNA, în care Elena Belei exercită influențe asupra judecătorilor Curții de Apel Chișinău, în favoarea cumnatului său Valeriu Roșca.
  2. Mai mult, cauza penală în care este vizată Belei Elena se află în gestiunea procurorului Mariana Botezatu din cadrul Procuraturii Anticorupție, la moment, însă, acțiunile de urmărire penală sunt stagnate.

Pe data de 21 august 2018, aproximativ la ora 13:30, în biroul de serviciu al Decanului Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, Serghei Brînza, situat în capitală, pe str. M. Kogălniceanu 67, bloc 2, etajul 1. Atunci, Elena Belei a discutat cu Brînză despre modul în care ar putea influența un dosar în care este vizat cumnatul său. 

Surse din interiorul sistemului judecătoresc ne-au expediat înregistrarea audio cu cei doi, iar discuția „amicală” v-o prezentăm mai jos: 

 Serghei Brînza - marcat cu litera „S”,  Elena Belei – cu „E” 

E – Da, eu acum am o întrebare, tema e serioasă. Stai aşa ... , 30 august n-o să lucreze instanţele, aşa-i ?   

S – 30, nu. 

E – Eu ştiu la şedinţa de Guvern s-a decis, la doamna Drăgostina eu am avut, oi eu am citit Drăgostina de pe invitaţie, este o delă care e a mea licino şi eu vreau ea să fie soluţionată pozitiv. Ea e raportor, e po zaconu, noi probaţiunea am dat, ei o să aducă raportul. E vorba de cumnatul meu, care are, şi tu îl ştii pe cumnatul meu, el e Valera Roşca, o fost ofiţer de urmărire penală. Cumnatul s-a casătorit a doua oară, el are condamnare, dar vrea să iasă, să-şi anuleze pedepsele complementare, a făcut cerere la Ciocana, dar aceia foarte repede au examinat şi au respins. A făcut recurs, probaţiunea susţine poziţia lui, o să prezinte raport pe întrebare... El îi ideal, n-are nici o încălcare, raportul o să fie înscris acolo, că în instanţă a fost verbală, recursul e la doamna Liuba, eu rar când...

S – Lenuţa, tu eşti procesualistă. Tu cunoşti chestiile acestea, aicea îi po zaconu sau nu? 

E – Da, îi po zaconu 100 %, pur şi simplu el nu a apelat la ajutor, el a crezut că el aşa po cesnacu cu a lui, o să se ducă la aceia, o să se ducă la aceia... S-a dus, şi îi zic: - Ce ai păţit, măi? -Ei, m-au trasnit

S – Deci, asta-i fabula ? 

E – Da. El e programat pe 30. 

S – Nu, clar că n-o să fie pe 30. 

E – Eu cred că o să amâne. 

S – Nu că o să amâne. 

E – Spune-i să nu amâne pe tare târziu.  

S – Eu nu ştiu, puişor, eu îţi lămuresc odată ... cât de mult o să fie, că ea şi-a luat concediu şi după aceea iară, că ea iese iaca pe două. (??) Ea mâine iaca iese la serviciu şi mătincă până, bun, eu am înţeles o săptămână, două.

E – Cel mai aproape, pe cât e posibil.  

S – Ce-i posibil. 

E – Şi dacă îmi satisface, da nu-i client nu-i (???). 

S – Nu gata, ce parcă eşti copil mititel, blin ce nu te-am înţeles... 

E - E cumnatul meu şi eu zic: „Zi bogdaproste că ai noroc”. Și el zice că îș cunoaște pe Sergiu Brînza. „Măi, tu ai noroc că a picat la doamna Brînză și eu alt noroc pentru tine nici nu-și doresc!”. 

S – Lenuţa, nici o problemă!

E – Eu n-am avut doleanţe.  

S – Aşează-te, altceva. 

E – Altceva e cam încordat. 

Valentina Coptileţ este doctor în drept, conferenţiar universitar, prorector pentru activitatea didactică a Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”. Persoană afiliată grupării de interese a lui Avornic, cumetru cu Maxim Lebedinschi, prin intermediul căruia încearcă șă se promoveze la CSM. Prin urmare, este o persoană controversată, cu o reputație personală îndoielnică.

Sanda Țoncu este avocată și profesoară la Universitatea de Stat din Moldova, ulterior activând la Universitatea de Studii Europene din Moldova. Este soția lui Artur Airapetean - decanul Facultății de Drept, USEM. Se vehiculează că există riscul de fictivitate a titlului științific și experienței profesionale, aceasta nefiind cunoscută în mediul academic. În acest sens, ea s-a remarcat doar ca fosta studentă a actualului soț. Rolul acesteia în jurisprudență este cel de ”soție” a lui Airapetean - o persoană controversată, afiliată grupării Poalelungi - Sternioală, specialist pe misiuni ”murdare”. Mai mult decât atât, Airapetean are legături de interese cu Diana Scobioală, care a colaborat pe timpul regimului Plahotniuc cu Druță Ion și a servit interesele PD în diferite scheme din justiție, legate în special de INJ. Tot Airapetean este cel care emite licențe de avocat procurorilor și judecătorilor controversați. Prestația acestuia nu este în toate cazurile cu titlu gratuit.

Carolina Ciugureanu-Mihailuță are 42 de ani, este doctor în drept și profesoară la Academia de Studii Economice din Moldova. Este fiica ex-magistratului de la Curtea de Apel Chișinău, Mihail Ciugureanu, învinuit într-un dosar penal pentru pronunțarea unei hotărâri ilegale, care l-a favorizat pe fiul său într-o schemă de acaparare a terenurilor.