Autoritățile ar putea institui Cod Roșu de coronavirus în R. Moldova. Despre aceasta a anunțat directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul N4.

„Situația se schimbă de la oră la oră. Riscul ca în țară să fie importate mai multe cazuri de boală este eminent. Codul nu este o dogmă, nu este o dorință a mea sau a colegilor mei. Sunt niște reguli legate de răspunsul rapid al autorităților și fiecare culoare de cod are anumite acțiuni”, a declarat Furtună. 

Ce presupun nivelurile de culori în dependență de gravitatea situației de coronavirus?

În sistemul de codare a culorilor, Verde înseamnă că există doar probleme minore. Virusul nu se răspândește de la om la om. Persoanelor le este verificată febra la punctele de trece a frontierelor și li se comunică sfaturi pentru călătorii care trebuiesc respectate.

Galbenul se referă fie la o infecție ușoară, fie una severă care se poate răspândi ușor de la om la om și la care comunitatea trebuie să fie atentă. În societate există o perturbare minimă, se preconizează măsuri suplimentare la nivel de treceri de frontieră și asistență medicală, iar cel mai probabil se poate sista activitatea școlilor. 

Codul Portocaliu, care este acum în R. Moldova, înseamnă că boala este severă cu transmitere, în general are un impact moderat până la ridicat asupra sănătății publice. În societate este impusă carantina, sistemele de scanare a temperaturii, iar în spitale este restricționat accesul vizitatorilor. 

În cazul codului Roșu boala este severă. În acest caz școlile sunt închise, sunt emise ordine ca oamenii să muncească de acasă, iar numărul persoanelor decedate este semnificativ.