Fostul ministru de Externe în Guvernul Sandu, Nicu Popescu, consideră că numirea Oxanei Greceanîi în funcția de reprezentant al țării noastre la Uniunea Euroasiatică este un abuz, iar crearea acestui post a fost inutilă. Totodată, acesta spune că anularea acestei funcții ar fi una absolut legală.

„Profitând de faptul că societatea noastră (și nu doar) este bulversată de coronavirus, guvernul Dodon a decis să-și bată și mai tare joc atât de politica noastră externă – și asta aflată în stare de izolare și dezechilibru acut. Mă refer aici la tentativele de a atașa simbolic și practic Moldova la Uniunea Euroasiatică: în loc să obțină ridicarea embargoului impus nejustificat asupra țării noastre de către Federația Rusă, în loc să ceară respectarea de către Federația Rusă a acordului de liber schimb cu Moldova, Guvernul. Mă refer la numirea doamnei Oxana Greceanîi drept reprezentant la Uniunea Euroasiatică. Acest abuz nu se înscrie în prioritățile politicii externe, nici măcar ale guvernului Chicu, și contravine clar însuși numelui de Minister de Externe și Integrare Europeană, pentru că integrarea euroasiatică este în totală contradicție cu misiunea Ministerului de externe. Literele IE din abrevierea MAEIE înseamnă Integrare Europeană, nu Integrare Euroasiatică”, scrie Popescu pe pagina sa de facebook.

În același timp, fostul ministru de externe în Guvernul Maiei Sandu se întrabă cât va costa bugestul de stat un asemenea moft, în condițiile în care R.Moldova are deja un ambasador la Moscova.

„Sunt curios să aflu cât va costa bugetul de stat acest gest eurasiatic? Probabil peste 5.000 euro pe lună, dacă ținem cont de salariu și prețul de chirie al unui apartament. Iar dacă vorbim și despre șofer și sediu separat, mai adăugați 4-5.000 euro pe lună.
În condițiile în care Guvernul nu are banii și capacitatea pentru a se ocupa de sănătatea cetățenilor, să te aventurezi în cheltuieli majore doar de dragul unor himere euroasiatice este culmea tupeului. Astfel de costuri pot fi justificate atunci când reprezentanțele noastre diplomatice promovează interesele comerciale și politice ale țării și ale cetățenilor noștri. Dar în condițiile în care avem deja un ambasador la Moscova care poate bine merci discuta și cu autoritățile Federației Ruse, și cu Comisia economică euroasiatică cu sediul la Moscova- nu văd de ce era nevoie de crearea unui astfel de post”, a mai adăugat Popescu.

Mai mult, Nicu Popescu este de părere că anularea acestui post este una absolut legală, mai ales în condițiile în care atribuții similare le are ambasadorul țării noastre la Moscova. Acesta mai scrie că, în loc să creeze funcții inutile, era mai bine dacă cei de la Ministerul de Externe și Integrării Europene deschideau consulate în statele în care se află mai mulți cetățeni ai R.Moldova.

„Cred că este absolut legitim să solicităm anularea acestui post. Este un moft eurasiatic costisitor, inutil și contrar priorităților declarate de politică externă. Ambasada Republicii Moldova la Moscova are suficiente capacități pentru a interacționa cu autoritățile ruse dar și cu Comisia euroasiatică dacă este nevoie. Dacă MAEIE are fonduri în plus, este mult mai util să deschidă vreun consulat suplimentar în SUA, Canada, Franța sau Rusia – acolo unde cetățenii noștri chiar au nevoie de asistență consulară sporită. Iar la modul simbolic - Moldova nu este Eurasia! Moldova este în Europa. Și încetați să forțați și atașarea Moldovei la spațiul eurasiatic, distant și străin țării noastre!”