Pensionarii, veteranii de război, participanții la conflictele militare și beneficiarii de înlesniri din regiunea transnistreană vor obține gratuit câte o mie de metri cubi de gaze naturale, lunar, pentru încălzirea locuințelor începând cu luna ianuarie curent. Anunțul a fost făcut de către liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, în cadrul discuțiilor cu membrii executivului regiunii despre punerea în aplicare a programului său electoral, transmite IPN.

Finanțarea asigurării cu gaz a categoriilor social-vulnerabile se va face din contul banilor obținuți de regiunea transnistreană în urma tranzitului gazului natural din Federația Rusă către Uniunea Europeană, a explicat Vadim Krasnoselski.

„Noi utilizăm resursele proprii. Iar ceea ce a obținut regiunea transnistreană, la discreția noastră, vom pune la dispoziția categoriilor beneficiare de înlesniri. Este o chestiune de principiu, importantă”, a subliniat liderul din stânga Nistrului.

Programul de acțiuni al liderului Krasnoselski presupune restabilirea circulației gratuite pentru pensionari în transportul public, acordarea gratuită pentru anumite categorii de beneficiari a o mie de cubi de gaze, lunar, pentru încălzire, acordarea gratuită familiilor numeroase a patentei de întreprinzător individual. De asemenea, echipa liderului ales a promis să soluționeze criza valutară în câteva luni, asigurând vânzarea liberă a valutei străine în toate băncile și schimburile valutare de pe malul stâng al Nistrului. În prezent, procurarea dolarilor, euro, rublelor rusești, leilor și a hrivnelor este dificilă. 

Deschide.MD ține să reamintească că Preşedintele Igor Dodon a recunoscut datoriile Transnistriei pentru gazul natural drept „datoria totală a Moldovei” faţă de compania rusă „Gazprom” în sumă de $6,5 mlrd. Potrivit lui, concernul „Gazprom” nu împarte datoria în cea a Transnistriei şi cea a Moldovei. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat în timpul întrevederii la Moscova cu conducerea concernului rus.