Marș de amploare la Bălți. Sute de oameni s-au adunat în centrul orașului pentru a cere Unirea cu România. Manifestanții au anunțat că, în acest fel, sărbătoresc cei 102 ani de la momentul în care Zemstva din Bălţi a decis în unanimitate votarea unei scrisori către Sfatul Țării, în care își manifestă dorința de revenire la Patria Mamă.

La eveniment participă președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu și secretarul de stat în Guvernul României, Ana Guțu, dar și consulul general al României la Bălți, Petrișor Ionel Dumitrescu.

Nu trebuie să ne facem iluzii în privința contextului acelui timp, pentru că Basarabia venea după 100 de ani de dominație țaristă, în care nu era nicio școală românească, nicio carte. Spiritul românesc era în sate, în tradiție și în vorba pe care o purtau din moși strămoși. Dar acest vot, și asta este o lecție pentru zilele noastre, a fost unul pragmatic, un vot de viitor pe care conducătorii zemstvei locale l-au înțeles în contextul timpului. (...) Oamenii Bălțiului, de origini diferite, români-moldoveni, ucraineni, câți erau în zemstvă, au făcut o opțiune de viitor tocmai din considerentul că au înțeles că viitorul lor personal și al copiilor este alături de România. Această lecție este cea pe care trebuie să o însușească și astăzi bălțenii care sunt prezenți aici, trec impasibili pe străzi sau, probabil, mai privesc cu ironie lucrurile care se întâmplă. Voi rămâne aceeași voce a românismului și unionismului în Parlament, care va deveni tot mai influentă, pentru că pe fundalul acestei incapacități politice alte opțiuni de viitor nu există”, a spus Octavian Țîcu.

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relații cu Republica Moldova, Ana Guțu, i-a îndemnat pe cei care simt românește să depună proiecte spre finanțare din partea DRPM, care ar putea promova identitatea, limba, cultura și istoria românească.

Vreau să vă asigur că România a susținut și va susține toate inițiativele care țin de spiritualitatea noastră românească, cultura noastră românească, de istorie, de limba română. În acest sens, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova a fost creat recent printr-o decizie a Guvernului României și am marea onoare să fiu în fruntea acestuia și să-i asigur buna funcționare. România este cea care a finanțat foarte multe proiecte în R.Moldova, inclusiv reparația celor o mie de grădinițe. Vor mai fi reparate în curând alte 250 de grădinițe. Există foarte multe proiecte de cooperare descentralizată între administrațiile publice locale din România și R.Moldova”, a spus Ana Guțu.

Consulul general al României la Bălți, s-a arătat plăcut surprins de numărul mare de oameni prezenți la eveniment.

Nu mă așteptam să vină atât de mulți oameni la această manifestație. Au venit foarte mulți, au venit mai mulți decât la 1 decembrie 2019. Oamenii se simt foarte bine, au venit și cu un drapel foarte mare, pe care l-au expus”, a declarat acesta reporterilor.

Acțiunea s-a derulat cu binecuvântarea Preasfinției Sale Antonie, episcop al Mitropoliei Basarabiei. Alături de un sobor de preoți, a fost ținut un Te Deum.

Oamenii prezenți la eveniment susțin că o asemenea manifestație este foarte importantă, întrucât, încetul cu încetul, ele vor duce la trezirea spiritului și regăsirea în adevărata identitate a poporului.

Sunt foarte bucuros să mă aflu aici. Mă iau fiorii. Atâția români adunați într-un singur loc și, mai ales, în ce loc! Este puternic rusificat orașul, este adevărat, dar eu am mai mulți prieteni ruși care mi-au zis că ar vota pentru Unire”, ne-a spus un manifestant.

Bălțiul a fost primul oraș care a vrut să revină la Țara Mamă. Suntem mândri de asta. Sper să trăiesc vremurile în care voi trăi în România reîntregită”, susține un domn, ajuns la cea de-a treia vârstă, dar care nu a scăpat ocazia să manifeste aici pentru Unire.

Am venit să sărbătoresc acel peste un secol de când orașul meu a decis să revină la România”.

Evenimentul a fost organizat de Asociația pentru Conservarea Patrimoniului Cultural și este susținut de Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei. Manifestanții au participat la o slujbă religioasă, iar apoi au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Ulterior, coloana s-a îndreptat spre actualul sediu al Oficiul Stării Civile din Bălți, fosta clădire a Zemstvei, acolo unde a avut loc un concert și discursuri patriotice.