Compania ASITO vrea substituirea sechestrului pus pe companie în dosarul lui Veaceslav Platon. Despre acest lucru a anunțat avocatul Eduard Rudenco după ședința de judecată de astăzi.

Avocatul a declarat că astăzi au fost înaintate două demersuri, una se referă la strămutarea dosarului penal în altă instanță după competență și a doua cerere a fost înaintată de compania ASITO ca instanța să substituie sechestrul. Aceste cereri însă nu au fost examinate din motiv că au fost iarăși înaintate noi recuzări ale completului de judecată.  

Rudencio a menționat că vineri urmează ședința preliminară cu examinarea recuzării și ulterior examinarea cererilor înaintate de apărare și de către acuzare. 

Procurorii au pus seschestru pe mai multe bunuri care ar aparține lui Veaceslav Platon pentru că acesta ar fi beneficiat de credite în valoare de peste 800 mln lei de la BEM, utilizând persoane interpuse  care, pentru obţinerea banilor, au gajat acțiuni la Moldincombank, compania ASITO, bunuri imobile ce aprţineau Moldincombank, precum şi bunuri din Federaţia Rusă. Banii au ajuns însă pe conturile a zeci de firme off-shore, dar şi a unor  companii şi instituţii financiare din Rusia, Letonia şi Ucraina. Toate acestea pentru a le conferi o provenienţă legală.

În prezent, procurorii au aplicat sechestru pe bunuri, părţi sociale ale companiilor rezidente, ce aparţin învinuitului, şi conturi bancare în valoare de aproximativ 700 mln  lei.

Dacă va fi găsit vinovat, Veaceslav Platon riscă până la 15 ani de închisoare pentru escrocherie şi 10 ani pentru spălare de bani.

Ținem să precizăm că Procuratura Anticorupţie a aplicat sechestru pe imobilele, terenurile şi depozitele bancare ale companiei ASITO, în valoare de 140 de milioane de lei, bunuri care figurează în mai multe dosare intentate de procurori.