Modificarea Legii cu privire la CSM, și anume prevederea care se referă la majorarea numărului așa-numiților reprezentanți ai societății civile, a avut drept scop imediat „blocarea activității CSM” și impunerea de noi membri în compenența Consiliului. Totul pentru a-l înlătura pe ex-președintele interimar, Dorel Musteață. Acesta este, de fapt, magistratul care și-a transpus în practică viziunile privind reforma reală a justiției, și anume scoaterea acesteia de sub controlul politicului și a „clanurilor de interese cu conexiuni oligarhice”. Deschide.MD a analizat toți candidații la funcția de membru CSM - unele informații fiind colectate pe surse, iar altele au fost publicate în mai multe investigații jurnalistice. Cumulate, acestea creează senzația că în spatele tabloului se duce o adevărată luptă de interese.

De facto, o bună parte a acestor reprezentanți ai societății civile reprezintă grupări de interese care râvnesc la controlul justiției și la răfuiala cu CSM. Acel CSM care a îndrăznit să atenteze la clanurile intangibile de interese din justiție, destructurând schemele pseudo-reformatorului Mihai Poalelungi.

Schema ce reflectă configurația acestor grupări de interese și conexiunile de „vasalitate”:

Astfel, prin intermediul acestor modificări la Legea cu privire la CSM, cele trei clanuri configurate în proximitatea lui Dodon, avându-l pe „șeful statului” în calitate de nucleu al grupului de interese în justiție, și-au delegat reprezentanții pentru a-i INFILTRA în organul suprem de conducere a judecătorilor. Totul pentru a servi în calitate de „bâtă” pentru cei „neascultători”, dar și ca instrument de promovare a magistraților legați prin raporturi de vasalitate.

18 candidați. Unii „penali” cu acte în regulă

În cursa pentru selectarea reprezentanților ”de onoare” a societății civile, s-au înscris 18 candidați. 

  1. BELEI Elena - este șefa Departamentului Drept Procesual Civil al Facultății de Drept din cadrul USM. Promovată cu insistență de Igor Vremea și gruparea lui Maxim Lebedinschi, fiind afiliată și grupării lui Brînză Sergiu, despre care se crede că a stat în spatele schemei Landromatului Rusesc, pusă în aplicare de Veaceslav Platon. Același Brînza ar fi și consultantul principal al lui Platon pe probleme de justiție. Belei Elena este vizată în cauza penală în care au fost învinuiți: Sergiu Brînză, judecătoarele Liuba Brînză, Ouș și alții, imunitatea magistraților fiind ridicată prin hot. CSM nr. 588/27 din 11.12.2018. Acest fapt este confirmat și de interceptările convorbirilor telefonice efectuate de CNA, în care Elena Belei exercită influențe asupra judecătorilor Curții de Apel Chișinău, în favoarea cumnatului său Valeriu Roșca.
  2. Mai mult, cauza penală în care este vizată Belei Elena se află în gestiunea procurorului Mariana Botezatu din cadrul Procuraturii Anticorupție, la moment, însă, acțiunile de urmărire penală sunt stagnate.

Pe data de 21 august 2018, aproximativ la ora 13:30, în biroul de serviciu al Decanului Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, Serghei Brînza, situat în capitală, pe str. M. Kogălniceanu 67, bloc 2, etajul 1. Atunci, Elena Belei a discutat cu Brînză despre modul în care ar putea influența un dosar în care este vizat cumnatul său. 

Surse din interiorul sistemului judecătoresc ne-au expediat înregistrarea audio cu cei doi, iar discuția „amicală” v-o prezentăm mai jos: 

 Serghei Brînza - marcat cu litera „S”,  Elena Belei – cu „E” 

E – Da, eu acum am o întrebare, tema e serioasă. Stai aşa ... , 30 august n-o să lucreze instanţele, aşa-i ?   

S – 30, nu. 

E – Eu ştiu la şedinţa de Guvern s-a decis, la doamna Drăgostina eu am avut, oi eu am citit Drăgostina de pe invitaţie, este o delă care e a mea licino şi eu vreau ea să fie soluţionată pozitiv. Ea e raportor, e po zaconu, noi probaţiunea am dat, ei o să aducă raportul. E vorba de cumnatul meu, care are, şi tu îl ştii pe cumnatul meu, el e Valera Roşca, o fost ofiţer de urmărire penală. Cumnatul s-a casătorit a doua oară, el are condamnare, dar vrea să iasă, să-şi anuleze pedepsele complementare, a făcut cerere la Ciocana, dar aceia foarte repede au examinat şi au respins. A făcut recurs, probaţiunea susţine poziţia lui, o să prezinte raport pe întrebare... El îi ideal, n-are nici o încălcare, raportul o să fie înscris acolo, că în instanţă a fost verbală, recursul e la doamna Liuba, eu rar când...

S – Lenuţa, tu eşti procesualistă. Tu cunoşti chestiile acestea, aicea îi po zaconu sau nu? 

E – Da, îi po zaconu 100 %, pur şi simplu el nu a apelat la ajutor, el a crezut că el aşa po cesnacu cu a lui, o să se ducă la aceia, o să se ducă la aceia... S-a dus, şi îi zic: - Ce ai păţit, măi? -Ei, m-au trasnit

S – Deci, asta-i fabula ? 

E – Da. El e programat pe 30. 

S – Nu, clar că n-o să fie pe 30. 

E – Eu cred că o să amâne. 

S – Nu că o să amâne. 

E – Spune-i să nu amâne pe tare târziu.  

S – Eu nu ştiu, puişor, eu îţi lămuresc odată ... cât de mult o să fie, că ea şi-a luat concediu şi după aceea iară, că ea iese iaca pe două. (??) Ea mâine iaca iese la serviciu şi mătincă până, bun, eu am înţeles o săptămână, două.

E – Cel mai aproape, pe cât e posibil.  

S – Ce-i posibil. 

E – Şi dacă îmi satisface, da nu-i client nu-i (???). 

S – Nu gata, ce parcă eşti copil mititel, blin ce nu te-am înţeles... 

E - E cumnatul meu şi eu zic: „Zi bogdaproste că ai noroc”. Și el zice că îș cunoaște pe Sergiu Brînza. „Măi, tu ai noroc că a picat la doamna Brînză și eu alt noroc pentru tine nici nu-și doresc!”. 

S – Lenuţa, nici o problemă!

E – Eu n-am avut doleanţe.  

S – Aşează-te, altceva. 

E – Altceva e cam încordat. 

2. Avocatul Ion CREȚU- Lector la Facultatea de Drept a Universității de Stat, formator la Institutul Național al Justiției, la Centrul de Instruire al Avocaților și la Centrul Național de Instruire în Insolvență. 

  • Arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova;
  • Arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie din Vilnius.

3. Iurie FRUNZĂ - doctor în drept, cercetător științific, coordonator în cadrul Centrului Cercetării Juridice al ICJP al AȘM. Persoană anterior condamnată în cauze penale legate de fraudarea proprietății publice, ulterior reabilitat. Are o reputație dubioasă pentru un pretins reprezentant al societății civile în CSM, care și-a compromis statutul de avocat.

4. MANEA Vladislav - Avocat, doctor în drept și conferențiar la Facultatea de Drept a Universității de Stat. Un alt candidat din partea grupării Brânză-Platon. Este la cea de a doua încercare de a se infiltra în CSM sub pretextul reprezentării societății civile, fiind un veritabil exponent al interesului de grup. Gruparea Brînză-Platon este afiliată grupului Poalelungi-Sternioală, prin Berlinschi Victor, unită de scopul comun de răfuială cu justiția, care a atentat la intangibil, în special la actuala componență a CSM și Procuratura Anticorupție. Anterior, Manea Vladislav, ar fi fost promovat în CSM de către Sternioală Oleg. Intervențiile lui Poalelungi Mihai în favoarea grupării lui Platon și anume soluționarea în justiție a problemelor PG - Stoianoglo Alexandru, s-au făcut observate în cauza de înlăturare a procurorului Morari Viorel, unde intervenția lui Poalelungi a fost una directă și nemijlocită.

5. Ludmila SPÂNU este avocată și conferențiară la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Studii Europene și Universitatea din Iași. Are gradul științific de doctor în drept. Omul devotat a lui Sergiu Brânză. Spînu Ludmila este reprezentanta interesului exclusiv a lui Brînză Sergiu.  

6. FORTUNĂ Ghenadie, de asemenea, se presupune că ar fi reprezentantul grupării de interese Brînză-Platon. Pe acesta, însă, nu se pun mari mize, motiv pentru care ultimul încearcă să se promoveze prin intermediul anturajului lui Dodon, apelând la susținerea lui Maxim Lebedinschi, de la care nu ar fi primit garanții de susținere. În cadrul anturajului lui Dodon, gruparea Brînză-Platon este legată prin relații de vasalitate cu Vasilică Petru și Mihai Poalelungi. Despre Vasilică Petru se vehiculează că, până la instaurarea regimului Plahotniuc, dar și pe timpul acestuia, era unul dintre cei mai abilitați traficanți de influență la CSJ.

7.VÎZDOAGĂ Tatiana este soția avocatului lui FILAT Vladimir, tot el fiind și avocatul lui Platon. Acesta se pare că vine în CSM de pe filiera grupării Poalelungi - Sternioală - Vasilică Petru, cu afilieri la gruparea lui Platon prin intermediul relației Poalelungi - Berlischii Victor. Aceasta este promovată de către Fadei Nagacevschi - actualul ministru al justiției.

8. Doctor în drept Valentin Roșca, de 35 de ani, a fost numit recent șef al secției instruire continuă la Institutul Național al Justiției, unde activează în calitate de formator începând cu anul 2017. Valentin Roșca este și avocat.
 Este persoană afiliată grupării Diana Scobioală-Poalelungi-Sternioală. Tot el și contracandidatul "fictiv" al Dianei  Scobioală. Promovarea lui Roșca Valentin este lobată de Diana Scobioală prin cumetrul Nicu Postu Rusu.

9.Valentina Coptileţ este doctor în drept, conferenţiar universitar, prorector pentru activitatea didactică a Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”. Persoană afiliată grupării de interese a lui Avornic, cumetru cu Maxim Lebedinschi, prin intermediul căruia încearcă șă se promoveze la CSM. Prin urmare, este o persoană controversată, cu o reputație personală îndoielnică.

10.Sanda Țoncu este avocată și profesoară la Universitatea de Stat din Moldova, ulterior activând la Universitatea de Studii Europene din Moldova. Este soția lui Artur Airapetean - decanul Facultății de Drept, USEM. Se vehiculează că există riscul de fictivitate a titlului științific și experienței profesionale, aceasta nefiind cunoscută în mediul academic. În acest sens, ea s-a remarcat doar ca fosta studentă a actualului soț. Rolul acesteia în jurisprudență este cel de ”soție” a lui Airapetean - o persoană controversată, afiliată grupării Poalelungi - Sternioală, specialist pe misiuni ”murdare”. Mai mult decât atât, Airapetean are legături de interese cu Diana Scobioală, care a colaborat pe timpul regimului Plahotniuc cu Druță Ion și a servit interesele PD în diferite scheme din justiție, legate în special de INJ. Tot Airapetean este cel care emite licențe de avocat procurorilor și judecătorilor controversați. Prestația acestuia nu este în toate cazurile cu titlu gratuit.

11.SOSNA Alexandru este cea de a doua persoană promovată de către Airapetean Artur pentru a fi infiltrată în CSM drept reprezentant al societății civile. Interesele lui Airapetean Artur sunt lobate de gruparea de interese Diacov-Pîntea. De asemenea, se mizează pe susținerea grupării Poalelungi-Sternioală - Vasilică Petru și Procurorul General A. Stoianoglo. 

12. Ion Buzinschi este prodecan al Facultății de Drept a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. În trecut, a lucrat jurist în cadrul mai multor întreprinderi. Este promovat de către controversatul preot susținător a lui Dodon, episcopul Marchel, cel care i-a și făcut „drum” la Dodon. Este următorul în lista de celebrități.

13. MĂRGINEANU Iurie, angajat ULIM, afiliat cercurilor PD. Este cumetru și persoană apropiată lui Gurbulea V. -ex-Procuror General controversat din perioada lui Voronin.

14.BĂIEȘU Valeriu, angajat ULIM, veritabil membru al mediului academic. Este promovat în CSM de către Cauia Alexandru, din partea PD. Are relații de cumetrism cu Maxim Lebedinschi. BĂIEȘU Valeriu, în cercurile PD face concurență Elenei Belei. 

15.Carolina Ciugureanu-Mihailuță are 42 de ani, este doctor în drept și profesoară la Academia de Studii Economice din Moldova. Este fiica ex-magistratului de la Curtea de Apel Chișinău, Mihail Ciugureanu, învinuit într-un dosar penal pentru pronunțarea unei hotărâri ilegale, care l-a favorizat pe fiul său într-o schemă de acaparare a terenurilor.

16. Sergiu Băieșu este doctor în drept, avocat și profesor la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Veritabil membru al mediului academic, profesor cu renume, afiliat partidului PAS. Totuși, acesta mizează pe susținerea opoziției. Aparent, este reprezentant al interesului politic, și nu cel al societății civile în CSM.

17//18.OSMOCHESCU Nicolae și POPA Victor, veritabili membri ai mediului academic, profesori cu renume. Nu satisfac exigențele de vârstă pentru angajarea în serviciul public !!!