UPDATE 18:51: Nicolae Gîrbu, veteran de război: „Cerem demisia acestui ministru de externe. Nu are dreptul la bâlbâială. Nu cred ca s-a terminat rezerva de cadre la dvs. Dacă nu are bunul simș să-și dea demisia, aveti dreptul să initiați procedura de revocare.

18:45: Întrevederea protestatarilor și premierul a început. Veteranii își prezintă revendicările. Ei susțin că au cerințe exclusiv sociale, iar singura care ține de politic este solicitarea de demisie a ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, care, așa cum cataloghează reprezentanții prezenți la discuție, a făcut declarații „absolut sfidătoare”. Printre primele puncte la care s-au referit aceștia se numără „instituirea unei zile de comemorare și recunoștință pentru veteranii războiului.

18:23: Reprezentanții protestatarilor, însoțiți de presă, intră în clădirea Guvernului pentru a discuta cu premierul Ion Chicu.

18:00: Protestatarii îl așteaptă pe Ion Chicu să iasă la discuții.

17:45: Circulația rutieră de pe strada Ștefan cel Mare, tronsonul cuprins între străzile Pușkin și Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost reluată până la ora 18:30.

17:40: Protestatarii refuză în continuare să deblocheze traficul rutier din centrul capitalei. Șeful IGP, Vadim Cojocaru, le-a cerut acestora să remedieze situația, întrucât, la această oră, mai mulți angajați își încheie programul de muncă și vor să se deplaseze acasă. În caz contrar, va interveni poliția. Acesta a fost huiduit de mulțime.

16:55: General-maiorul de poliție, Anton Gămurari, a fost numit, astăzi, consilierul premierului Ion Chicu pe problemele veteranilor de război. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de consilierul prim-ministrului, Vitalie Dragancea.

16:15:  Solicitați să comenteze spargerea ușii din sticlă de la parterul clădirii Guvernului, veteranii au spus că sunt gata să adune bani de la protestatari pentru a acoperi cheltuielile pentru reinstalarea geamului: „Important este să fim auziți de Guvern!”, au spus aceștia.

Aceștia și-au reiterat cerințele.

„Separatiștii primesc indemnizații a câte 100 de dolari, 40 de litri de motorină (sau contraconstul lor), serviciile comunale le plătesc în jumătate. Noi vrem indemnizații egale cu minimumul de existență reglementat, în jur de 2.600 de lei. Să întoarcă miliardul, să taie din cheltuielile turistului Dodon... Cerem și demisia Guvernului”, au declarat veteranii.

15:46: Unul dintre reprezentanții veteranilor a spus, de pe scena instalată în PMAN, că negocierile cu Guvernul se desfășoară foarte greu. Acesta a citit 4 dintre cele mai importante revendicări ale protestatarilor. Protestatarul le-a dat termen de 15 minute responsabililor din Executiv pentru a accepta discuția cu manifestanții în prezența presei.

1. Cerem aprobarea de urgență a proiectului de lege privind crearea unei subdiviziuni guvernamentale care să se ocupe de aplicarea eficiență a legislației și actelor normative privind protecția socială și soluționarea problemelor veteranilor de război;

2. Cerem de urgență ca la următoarea ședință Parlamentul să efectueze modificări la Hotărârea 433 și să instituie Ziua Recunoștinței, care să fie marcată odată cu Ziua Memoriei;

3. Cerem demisia de urgență a ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi;

4. Cerem repectarea legii cu privire la veteranii de război, ce vizează egalitatea și echitatea în fața statului. Așa cum veteranii celui de-al Doilea Război Mondial primesc indexațiile lunare în valoare de 500 delei, la fel să primim și noi. 

Noi am prezentat un pachet de revendicări la Guvern și nu ne este clar. A expirat termenul legal cu privire la petiționare, noi așa și nu am primit răspuns. Acest protest este unul de revoltă, are loc dun cauza iresponsabilității unor funcționari publici”, a spus un protestatar.

15:43: Valeriu Sava, veteran de război: „Noi nu ne vindem! Fără presă, nu plecăm. Șeful poliției din Anenii Noi s-a interesat cine e Valeriu Sava. Pot să le declar, în viață nnu am folosit are. Le-am uitilizat doar când am fost la razboi. Dacă trebuie, le voi găsi ac de cojoc. Sunt bucuros ca s-au speriat!”

15:25: Manifestanții refuză să deblocheze traficul.

14:12: Protestatarii s-au împărțit în două tabere. O parte dintre ei au blocat intersecția străzilor Bănulescu-Bodoni și Ștefan cel Mare, iar o altă parte - s-au postat pe carosabilul de pe strada Pușkin, intersecție cu str. Ștefan cel Mare.

14:00: Manifestanții au decis să rămână în Piața Marii Adunări Naționale până când „nu se vor face auziți de autorități”.

13:49: Victor Gaiciuc, ministrul apărării, a sugerat că nu există motive care ar justifica protestul veteranilor. Acesta susține că „o parte dintre revendicările veteranilor au fost deja soluționate”. Mai mult, acesta este de părere că Guvernul nu trebuie să-și dea demisia, întrucât „nu se poate schimba Guvernul de fiecare dată când o cere doar o parte a societății”.

13:35: Veteranii au refuzat întrevederea cu Ion Chicu, pe motiv că acesta le-ar fi spus că discuția cu protestatarii poate să se desfășoare doar în lipsa presei. Ultimii, însă, susțin că vor aștepta ca prim-ministrul să-și schimbe decizia și să accepte dialogul transparent.

13:12: Unul dintre veterani a anunțat că premierul Ion Chicu a acceptat să discute cu reprezentanții protestatarilor. Astfel, cinci persoane au intrat în clădirea Guvernului pentru a discuta revendicările cu șeful Executivului.

12:40: Manifestanții cer alegeri anticipate.
„Deputaților socialiști, făceți-vă bagajul și plecați în Siberia!”, a strigat o protestatară.

12:20: Aceștia cer ca prim-ministrul sau viceprim-ministrul să iasă în fața mulțimii pentru a da explicații. „Nu dorim să fim provocați. Nu vă lăsați provocați, oameni buni!”, a îndemnat un manifestant.

11:30: Protestatarii încearcă intre în clădirea Guvernului pe ușa din spate, de pe strada Gavriil Bănulescu-Bodoni. Aceștia, însă, sunt opriți de forțele de ordine.

 

11:10: În aceste momente, două unități de transport ale Detașamentului cu destinație specială „Scopion” al Inspectoratului General de Carabinieri s-au deplasat la Guvern. Din imaginile realizate de reporterul Deschide.MD, care se află la fața locului, se poate observa cum zeci de carabinieri echipați stau de pază în spatele clădirii Executivului.

UPDATE 11:00: Unul dintre protestatari a spart, cu un buzdugan, ușa din sticlă de la intrarea în Guvern. Ulterior, poliția l-a înlăturat pe veteran.
În aceste momente, protestatarii scandează lozinci în care cer demisia Executivului: „Demisia!”; „Hoții!”; „Chicu, la gunoi!”; „Jos mafia!”; ș.a. Manifestanții susțin că sunt pregătiți să continue protestul. 

Știrea inițială:

Veteranii războiului de pe Nistru protestează în Piața Marii Adunări. Câteva sute de manifestanți s-au alăturat acestora și cer demisia Guvernului Chicu. Mai mult, aceștia se arată nemulțumiți de declarațiile sfidătoare ale ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, care anunțase anterior că armata rusă a intervenit în război pentru „a opri vărsările de sânge”. „Întrebați-ne pe noi cum a fost”, scandează combatanții.

Dodon ne târâie în Uniunea Vamala. Aratați-ne o țară în lume carora rușii le-au facut bine”, a spus un veteran.

Am ajuns ca Dodon și Ciocoi să-și șteargă pantofii de noi. Cine l-a lăsar pe acest dement să mă învețe pemine? Să vină să mă întrebe pe mine (n.r. situația reală), ce am tras eu cu băieții acolo”, a sous un alt protestatar. 

Combatanții au adoptat și o Declarație a Consiliului Național al veteranilor, prin care cer retragerea imediată și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, demisia ministrului de Extere, Aureliu Ciocoi, precum și mai multe drepturi pentru veterani și membrii familiilor acestora.