Instituțiile de învățământ din Bălți au primit un ordin din partea Ministerului Educației privind necesitatea ridicării unor cărți de la elevi și depozitarea lor temporară în bibliotecile școlare. Vorbim despre manuale pentru ”Științe” din clasa a II-a și clasa 10-11 a ”Educației pentru societate”.

Șeful departamentului de învățământ preșcolar și școlar, Roșca Alexandru, a vorbit despre motivul retragerii manualelor. Potrivit acestuia, un miros înțepător de vopsea provine de la aceste cărți. Pentru a evita un impact negativ asupra organismului copiilor, ministerul a decis să depoziteze manualele în biblioteci și să le păstreze acolo până la finalizarea expertizei și  clarificarea tuturor circumstanțelor, cum aceste manuale au putu ajunge în școli.

Decizia finală cu privire cum se va proceda cu cărțile,  va fi luată după ce se va afla situația reală. Specialiștii trebuie să constate,  dacă sunt posibile consecințe  negative pentru elevi în urma contactului cu manualele produse de acestă editură. Elevii continuă să studieze conform manualelor vechi.

sursa: BTV

Potrivit ESP, este vorba despre 4 mii de exemplare de astfel de cărți. La sfârșitul lunii ianuarie, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, declara că un întreg lot de cărți ar putea prezenta pericol pentru sănătatea copiilor. Citat de presa locală, acesta admitea că s-ar putea ca manualele să conțină plumb.