Primarul de Bălți, Renato Usatîi, s-a apucat să distrugă o construcție (ilegală, spune el), amplasată sub treptele Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Înarmat cu un ciocan mare, acesta a lovit în pereții înălțați acolo de un agent economic, care intenționa să deschidă un restaurant.

Mă aflu la Bălți, în fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. Clădirea este cunoscută de toți bălțenii, dar și de mulți locuitoti ai Republicii Moldova. Am aflat despre o situație conflictuală aici. Au fost multe replici cu privire la construcția unui restaurant, cu terasă, cu săli de nunți, sub treptele Teatrului. În ceea ce privește documentele... În 2008 a fost semnat un contract dintre directorul de atunci al Teatrului, domnul Răcilă, și S.A. „Drum Bun”, doamna Iepure. El prevedea darea în locațiune a 700 de metri pătrați, amplasate la TNVAB”, spune Usatîi într-un live pe facebook.

Potrivit contractului, agentul economic urma să achite în jur de 3 mii de euro lunar, fapt ce nu s-a mai întâmplat, se indignează Usatîi. 

Și acesta nu este cel mai rău lucru. Mai rău e că în acel moment, Ministerul Culturii si Turismului a aprobat acest contract de arendă. Mai departe, în 2013, când a expirat, a fost semnat un acord adițional, unde cifra 2013 se substituia cu 2026. Adică ei prelungesc pe 13 ani, dar de data asta nu primesc acordul ministerului. În 2017, se schimbă conducerea Teatrului, care a rămas uimită că fațada teatrului se transformă în coteț”, spune acesta.

Primarul de Bălți povestește că, potrivit unui răspuns din 2017 al fostului edil, Igor Șeremet, clădirea Teatrului ar reprezenta, de fapt, Monument de arhitectură, iar schimbarea fațadei se poate efectua doar cu acordul municipalității și a Ministerului de profil.

Fiind sesizate, organele de drept au aplicat agentului economic o amendă de 7 mii de lei, fără a dispune demolarea construcției, spune Usatîi.

Supărat, acesta s-a înarmat cu un baros și s-a apucat să distrugă pereții construcției.