Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a prezentat joi n Parlament informaţii despre coronavirus, comunică MOLDPRES. Oficialul a precizat că la momentul actual în Republica Moldova nu este înregistrat niciun caz de infectare cu Coronavirus.

Nu este în interesul nimănui să ascundă asemenea cazuri. Orice caz care va fi înregistrat va fi făcut public”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Ea a menţionat că anterior au existat câteva cazuri suspecte, dar în urma testelor s-a dovedit că nu este vorba despre COVID-19.

Nu este în interesul Ministerului Sănătăţii să muşamalizăm existenţa vreunui caz de infectare cu Coronavirus”, a adăugat ministrul.

Dumbrăveanu a precizat că în cazul în care va fi depistat vreun caz de infectare cu COVID-19, va fi instituit alt nivel de alertă şi vor fi luate măsuri specifice acestui nivel.

În prezent, în Moldova este instituit cod galben de COVID-19. Oficialul de la Sănătate a mai declarat că în stoc sunt medicamentele necesare pentru gripă şi toate spitalele sunt asigurate cu cele necesare în proporţie de aproape 97%.

De asemenea,  Dumbrăveanu a comunicat că OMS va oferi  în caz de necesitate un lot de ajutor special de echipamente de protecţie pentru personalul medical.

Conform sursei citate, la Spitalul de boli infecţioase ”Toma Ciorbă” din capitală au fost amenajate 75 de paturi în saloane obişnuite şi 25 de paturi în caz de izolare. De asemenea, au fost pregătite saloane şi în alte instituţii publice - Clinica nr. 2 a Ministerului Sănătăţii (fostul Spital Feroviar) şi Maternitatea nr. 2 din Chişinău.

Au fost alese aceste instituţii pentru că amplasarea lor permite şi izolarea acestora”, a opinat ministrul.

Viorica Dumbrăveanu a mai amintit despre recomandările date tuturor instituţiilor publice cu privire la măsurile sanitar-epidemiologice necesare în asemenea cazuri. Situaţia referitor la măsurile de prevenire a Coronavirusului în R. Moldova este discutată în fiecare dimineaţă în şedinţa Punctului Focal Naţional privind controlul infecţiei cu Coronavirusul de tip nou. La aceste şedinţe prezintă informaţii reprezentanţii ANSP,  Poliţiei de Frontieră şi altor instituţii responsabile.