Finanţarea sectorului judecătoresc a fost blocată până la aprobarea modificărilor în Legea bugetului. Anunţul a fost făcut astăzi la începutul şedinţei Cabinetului de miniştri de către Ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţă.

Oficialul a anunţat că a semnat astăzi ordinul cu privire la blocarea alocaţiilor pentru finanţarea sectorului judecătoresc prevăzute în Legea bugetului de stat în sumă de 70 milioane de lei.

Puşcuţă a specificat că acţiunea are loc în strictă conformitate cu Legea finanţelor publice, care permite Ministerului Finanţelor să facă acest exerciţiu de blocare pe un termen de până la 60 de zile.

„În acest termen, vom veni în faţa Guvernului şi Parlamentului cu proiectul de lege cu privire la rectificarea bugetului de stat, unde cheltuielile aferente sectorului justiţiei să fie reduse cu 70 milioane de lei”, a spus ministrul.

Acţiunea are loc în contextul solicitării premierului Ion Chicu de a compensa din bugetul alocat sectorului judecătoresc 70 milioane de lei, pentru a-i oferi recompensă persoanelor implicate în dosarul „Gemeni”, după ce Republica Moldova a fost obligată de CEDO să întoarcă suma celor păgubiţi.

Preşedintele ţării Igor Dodon a declarat anterior că este necesar un mecanism prin care apartamentele şi maşinile judecătorilor, care se fac vinovaţi de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, să fie încasate în folosul statului.