Fostul preşedinte al Judecătoriei Supreme a Moldovei Sovietice, Victor Pușcaș, îl critică pe Alexandru Tănase folosind citate din ... Vladimir Ilici Lenin! Referindu-se la o opinie a fostului președinte al Curții Constituționale cu privire la activitatea nefavorabilă a actualei componențe a Înaltei Curți, Pușcaș a scris: „По форме правильно, а по существу издевательство" (n.tr. Forma este corectă, dar în esență - o batjocură).

Reacția acestuia vine în contextul unei opinii a lui Alexandru Tănase, publicate pe Deschide.md, în care fostul președinte al CC critică activitatea actualei componențe ai Înaltei Curți, care a decis să organizeze „consultări publice” cu privire la sesizările aflate pe rol.

Pentru a păstra naturalețea atmosferei kafkiene, discuțiile au fost transmise în direct în spațiul online. Aceste discuții au fost, în esență, deliberări preliminare pe dosare pendinte, care la orice curte constituțională, dar și instanță de judecată ordinară, trebuie să se desfășoare în secret. Chiar și în cazurile când o instanță constituțională solicită opinia amicus curiae, consultările se fac fără participarea judecătorilor constituționali, anume pentru a evita orice umbră de îndoială în privința unei opinii deja formate sau influențate din afară”, scria Tănase. 

Opinia integrală a lui Alexandru Tănase o puteți vedea aici.

În replică, pe pagina sa de facebook, Pușcaș scrie că „pe lângă CSJ și CCM pot fi formate consilii științifice”, fapt pe care Tănase nu l-a negat în articol.

Consiliile de pe lânga CSJ și CCM nu rezolvă cauze concrete. Ele discută conținutul și voința legiutorului înglobate în normele de drept, respectând continuitatea și consecvența jurisdicțională. Comisia de la Veneția (24.06.2019) (www.jurnal.md) a calificat un șir de hotărâri ale CCM ca ieșire din câmpul constituțional, învinuind că CCM care a activat până la 26.06.2019, nu și-a respectat propriile proceduri, n-a asigurat nici principiul egalității părților, renunțind la funcția de "străjer" al Constituției și de arbitru echidistant.”, scrie Pușcaș.

Mai mult, în aceeași postare, acesta laudă noua componență a Curții Constituționale (a cărei președinte este un fost deputat PSRM - n.red), spunând că aceasta „ar depune multe eforturi, pentru a readuce întreaga activitate a CCM în câmpul constituțional prin transparență, echidistanță, publicitate și respectarea supremației Constituției”.

Amintim că, potrivit timpul.md, Victor Pușcaș este judecătorul care, la 5 iunie 1979, a condamnat la moarte prin împușcare un polițist de 38 de ani, tată a doi copii, acuzat de dispariția unui butoi cu vin și a altuia cu spirt din fabricile de vinuri din Cahul.

Precizăm că, potrivit Codului Jurisdicției Constituționale, deliberările judecătorilor sunt secrete.