Contestarea repunerii în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție a lui Viorel Morari, depusă în septembrie 2019, are, de fapt, scopul de a anula deciziile emise de acesta, inclusiv cea de repornire a dosarului privind investigarea finanțării ilegale a Partidului Socialiștilor. De această părere este șeful suspendat al PA, care se află în litigiu cu fostul șef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, după ce ultimul, aflat în acea perioadă în arest, s-a adresat în instanță cu o cerere în care contesta legalitatea aflării în funcție a lui Morari.

Șeful suspendat al PA, Viorel Morari, susține că adevarata miză a litigiului Chitoroagă vs. Morari este de a anula ordonanța de repornire a dosarului privind finanțarea externă a PSRM. Litigiul constă în faptul că ex-șeful PCCOCS contestă legalitatea repunerii în funcție a lui Viorel Morari după ce acesta a demisionat în luna mai 2019. 

„În momentul în care este declarată nulă repunerea mea în funcție din luna septembrie, atunci automat toate demersurile, acțiunile, și cererile mele semnate din septembrie 2019 devin nule. Unul din actele importante semnate este ordonanța de anulare a ordonanței de neîncepere a urmăririi penale în cazul finanțării externe a PSRM”, a declarat Morari.

Interesant este și faptul că tot în perioada când Morari a revenit la conducerea PA a fost reținut și ex-șeful PCCOCS Nicolae Chitoroagă. 

Într-un interviu acordat în luna decembrie pentru DW, Morari l-a criticat dur pe noul procuror general și și-a anticipat reținerea. Morari spunea atunci că acțiunile procurorului Stoianoglo împotriva sa ar avea la bază decizia sa de a reporni investigațiile în dosarul privind finanțarea din Rusia a PSRM (controlat de președintele pro-rus Igor Dodon), dar și o investigație nouă care vizează deputați din actualul Parlament, despre care a evitat să ofere detalii.

Detalii: Reluarea dosarului pe finanțarea externă a PSRM, cauza înlăturării din funcție a lui Morari

Deputat ACUM acuză că suspendarea lui Morari are legătură cu dosarul finanțării PSRM din Rusia

Viorel Morari, demis pentru că urma să ceară ridicarea imunității unor deputați PSRM?