Au apărut noi detalii despre accidentul din ziua de sâmbătă, 15 februarie, de pe traseul Chișinău-Hîncești, în care a fost implicată o mașină de teren nou-nouță a Serviciului Protecție și Pază de Stat, la volanul căreia s-ar fi aflat un colonel în stare de ebrietate avansată. Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției confirmă faptul că în ziua cu pricina, pe acest traseu a fost depistat un automobil de model Toyota RAV4, bușit în parapet. Totuși, impactul s-a produs pe segmentul de drum aflat sub controlul Inspectoratului de Poliție Ialoveni, spun autoritățile. Cazul a intrat în vizorul Procuraturii Ialoveni, care a pornit un dosar pentru depistarea tuturor circumstanțelor. Chiar și așa, Iaroslav Martin, șeful SPPS, refuză să comenteze cazul. Acesta susține că informațiile publicate de Deschide.MD ar fi eronate, asta deși, dis-de-dimineață, a tunat și fulgerat la ședința SPPS. Conducătorul serviciului a dat indicații să fie identificate sursele care ne-au dezvăluit informațiile.

SPPS-ul lui Dodon se îngloadă în minciuni și amenință Deschide.MD cu dosar penal

EXCLUSIV(FOTO) // Primele imagini cu Toyota nou-nouță de la SPPS, distrusă de doi colonei băuți

Sursele noastre susțin că în această dimineață, după ce Deschide.MD a dat publicității cazul despre implicarea în accident a celor doi colonei de la SPPS, șeful instituției, Iaroslav Martin, ar fi organizat o ședință operativă. Au sărit scântei, atunci când acesta a ordonat subalternilor săi să identifice cine ne-a furnizat informațiile, spune interlocutorul nostru.

Accident la Hîncești, după vizita Zinaidei Greceanîi. Doi colonei SPPS au distrus o mașină nou-nouță

Aceleași surse susțin că, după ce a fost depistată mașina avariată, chiar în aceeași zi în care s-a produs accidentul, factorii de decizie din cadrul INP l-au informat despre cele întâmplate pe șeful Direcției Generale Planificarea Misiunilor, Dumitru Ursu. Fotografii de la fața locului i-au fost transmise prin intermediul unei aplicații de comunicare online. Astfel, pentru a-i scoate basma curată pe cei doi șefi cheflii de la SPPS, aceștia planificau să trimită la fața locului un angajat de la Protecție și Pază de Stat, pentru ca ultimul să-și ia responsabilitatea asupra lor.

Am încercat să aflăm cum comentează Iaroslav Martin, șeful SPPS, faptul că doi subalterni de-ai săi, fiind în stare de ebrietate, au făcut zob o mașină a instituției, fugind de la fața locului, însă acesta a refuzat să discute cu noi referitor la caz. Mai mult, el ne-a cerut să-i adresăm o solicitare oficială în scris la care să așteptăm răspuns în termenii prevăzuți de lege.

Martin nu ne-a putut spune nici de ce a ținut ascuns accidentul, nici din ce cauză Anatolie Secu, șeful Direcției Generale Asigurare Cooperativă a SPPS, a depus raportul de demisie din funcție. În schimb, a ținut să ne reproșeze că am fi publicat informații greșite. Șeful SPPS ne-a asigurat, totuși, că va fi emis un comunicat de presă, care va conține mai multe detalii din acest caz. 

Oricât de straniu n-ar părea, dar accidentul este confirmat și de reprezentanții Procuraturii, dar și de Poliție, ba chiar a fost și amendată o persoană.

Mariana Bețivu, ofițerul de presă al IGP, a declarat pentru Deschide.MD că accidentul a avut loc pe traseul Chișinău-Hîncești, pe segmentul de drum care se află sub controlul Inspectoratului de Poliției Ialoveni, iar despre acest caz, în data de 15 februarie anul curent, în jurul orei 18:03, poliția a fost sesizată prin intermediul Serviciului 112.

„La fața locului s-au deplasat polițiștii din cadrul Serviciului accidente rutiere a Inspectoratului de poliție Ialoveni, unde au stabilit că pe traseul Chișinău-Hîncesti (R-1), km 22+ 750 m, s-a produs un accident rutier cu implicarea unui automobil de marca Toyota Rav 4, fără numere de înmatriculare. Automobilul a fost tamponat în parapetul metalic de pe marginea carosabilului”, ne-a spus Bețivu.

Bețivu a mai precizat că a fost stabilită și o persoana vinovată de producerea accidentului, care a și fost sancționată contravențional conform art.242 al.2 CC al RM - „Încălcarea regulilor de circulație rutieră soldată cu deteriorarea bunurilor materiale" - fiindu-i aplicată o amendă de 1500 lei și 6 puncte de penalizare”.

De cealaltă parte, întrebat direct despre implicarea în accident a unui automobil al SPPS, Valeriu Chitoroaga, șeful Procuraturii Ialoveni, ne-a spus că există un material înregistrat pe marginea acestui caz, iar procurorii urmează să stabilească toate circumstanțele.

 „Nu a fost un accident grav și nu s-a soldat cu victime sau persoane traumatizate. Șoferul a pierdut controlul volanului într-o cotitură și s-a izbit în parapet. Avem înregistrat un material și urmează să fie desfășurată o anchetă”, ne-a spus Chitoroagă.

Mai mult, Chitoroaga susține că nu cunoaște, deocamdată, despre faptul că șoferul ar fi fost în stare de ebrietate.

Amintim că, sâmbăta, 15 februarie, pe traseul Chișinău-Hîncești, doi colonei din cadrul Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS) s-au îmbătat și au făcut zob o mașină de teren de model Toyota RAV 4 nou-nouță, care aparține instituției. Aceștia s-au făcut „cu treabă” la Hîncești, acolo unde subalternii lor însoțeau președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, la evenimentul de lansare în campania electorală a candidatului PSRM.

Protagoniștii cheflii ar fi Anatolie Secu, șeful Direcției Generale Asigurare Cooperativă a SPPS, și adjunctul său, Nicanor Cotorobai. Potrivit surselor noastre, deși nu aveau nici în clin, nici în mânecă cu cortegiul speakerului Parlamentului, Zinaida Grecianîi, care, alături de alți deputați socialiști - Vlad Batrîncea și Vasile Bolea - au participat la lansarea în campania electorală a socialistului Ștefan Gațcan, aceștia au luat mașina de la SPPS și au mers în teritoriu, însoțindu-i pe înalții demnitari. 

Automobilul implicat în accident este o mașină de teren de model Toyota RAV 4, achiziționată de SPPS în luna decembrie a anului trecut la un preț de cel puțin 35 mii de euro. Acesta a fost înregistrat cu plăcuțe de înmatriculare MDL 267, iar în momentul accidentului avea plăcuțe de înmatriculare „operative” - EFQ 267.

Sursele noastre au ținut să menționeze că în urma impactului, cei doi colonei au scăpat nevătămați, însă mașina a fost distrusă practic în întregime. Automobilul avariat a fost depistat mai târziu de către un echipaj de patrulare al INP. Însă, după ce s-a aflat a cui este mașina, dar și cine se afla la volan, factorii de decizie din cadrul SPPS, dar și cei de la INP, ar fi mușamalizat cazul.