Autoritățile din Republica Moldova au emis Cod Galben de alertă națională privind virusul ucigaș din China. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, la ședința Comisiei guvernamentale pentru Sănătate Publică privind situația epidemiologică.

Potrivit ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, Codul Galben presupune „sporirea măsurilor în contextul prevenirii și controlului coronavirsului de tip nou”. Aceasta a precizat că „există riscul posibilității de declanșare a urgenței de sănătate publică”.

Dumbrăveanu a dat asigurări că situația epidemiologică este sub control și a făcut apel către cetățeni să respecte normele de igienă.

Autoritățile naționale - Ministerul Afacerilor Inerne, Departamentul Poliției de frontieră, Minnisterul Finanțelor, Autoritatea Aeronautică Civilă, Avia Invest, Auroportul internațional Chișinău, Calea Ferată din Moldova, administrația Portului Internațional Giurgiulești, conducătorii Gărilor auto cu rute internaționale - în limita competențelor, vor continua realizarea măsurilor de prevenire și control, în conformitate cu prevederile Regulamentului sanitar internațional.

Operaționalizarea punctelor de trecere a frontierei, în cazul persoanelor care revin din zonele, țările afectate. Depistarea activă a cazurilor suspecte de boală și schimbul ilnic de informații cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică despre persoanele suspecte de infecția COVID-19, la trecerea frontierei. Asigurarea accesului la îngrijire medicală a persoanelor suspecte, depistate în punctele de trecere a frontierei, iar pentru persoanele ce refuză îngrijirea medicală, informarea Agenției Naționale pentr Sănătate Publică (...)”,a spus Veronica Dumbrăveanu.

Totodată, este de menționat că la solicitarea Poliției de Frontieră, pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost instalat un termoscaner, unde fiecare călător este supus termometriei pentru a identifica persoanele care reprezintă risc de infectare.

Ce măsuri întreprinde Poliția de Frontieră în legătură cu prevenirea coronavirusului