Aşteptare lungă pentru părinţi, misiune anevoioasă pentru autorităţi - astfel poate fi descrisă, în câteva cuvinte, procedura de adopţie a copiilor din ţara noastră. În prezent sunt aproape 600 de copii care aşteaptă să cunoască ce înseamnă o familie adevărată, dintre care peste 350 sunt eligibili pentru adopţia internaţională. Cu toate acestea, birocraţia excesivă şi perioada lungă de aşteptare sunt principalii duşmani ai viitorilor părinţi adoptivi, care trebuie să îndeplinească o mulţime de condiţii pentru a putea primi în sânul familiei un copil adoptat, relatează Moldova 1.

Valentina Cozma din capitală este fostă profesoară, iar în 2011 a ales să fie sprijinul şi alinarea lui Nichita, a cărui mamă biologică este ţintuită la pat. Peste trei ani a hotărât să o adopte pe Xenia.

Alţi copii rămaşi în grija nimănui sunt plasaţi în centre de plasament sau în case comunitare.

„Cea mai principală activitate a lor este educaţia, ei sunt încadraţi în studii, gimnaziu-liceu, şcoală profesională, colegiu, dar după ore fac sport şi merg la activităţile care se fac în casa noastră. Condiţiile copiilor sunt foarte bune, alimentaţia este de cinci ori pe zi”, a spus Silvia Coluntai, directoare la Casă Comunitară.

Chiar dacă recunosc faptul că procesul de adopţie a unui copil este unul anevoios, autorităţile spun că acest lucru este în beneficiul copiilor, pentru ca să ajungă pe mâini bune. Astfel, pe lângă actele necesare, viitorii părinţi sunt supuşi testelor psihologice, dar au parte şi de cursuri speciale.

„O persoană care a depus cererea pentru adopţie trebuie să reprezinte dovada că el este un părinte responsabil, deci aici este vorba de foarte multe certificate de la locul de muncă, de la locul de trai, de la instituţiile medicale că nu este consumator de droguri, că nu este consumator de alcool, evidenţa psihiatrică, evidenţa narcologică, trebuie să aducă o dovadă clară că nu a fost decăzut din drepturile părinteşti”, a declarat Maia Bănărescu, Avocat al Poporului pentru protecţia drepturilor copilului.

Specialiştii spun că şi lipsa de informare a viitorilor părinţi reprezintă un impediment.

Conform datelor preliminare, în anul 2019 au fost adoptaţi  65 copii de către locuitori ai ţării noastre şi şapte copii de către cetăţeni străini. La momentul actual, în Registrul de stat al adopţiilor sunt luaţi la evidenţă 554 de copii adoptabili, 357 de adoptatori naţionali şi 37 adoptatori cetăţeni străini.