Administratorii rutelor de microbuz din Chișinău anunță pentru săptămâna viitoare proteste, cu suspendarea temporară a unor curse, dacă municipalitatea nu îi va chema la discuții pentru o finalitate privind subiectul tarifelor. Transportatorii văd două căi de soluționare a problemei: fie municipalitatea acceptă cererea de majorare a tarifelor de călătorie cu microbuzul, fie este păstrat tariful de 3 lei, dar municipalitatea va acorda transportatorilor privați subvenții în condiții egale cu întreprinderile municipale de transport.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a declarat că suma subvențiilor pe care o vor pretinde transportatorii privați depinde de solicitările Primăriei față de ei. Conform calculelor transportatorilor, o călătorie cu microbuzul ar trebui să fie astăzi 9,81 lei. Ca să rămână 3 lei, municipalitatea ar trebui să subvenționeze transportatorii cu până la 70 de milioane de lei anual.

În cadrul aceleiași conferințe, Victor Tutunaru, șofer de microbuz, a menționat că șoferii muncesc în condiții dificile. Aceștia lucrează toată ziua, inclusiv în week-end, iar salariile nu sunt mai mari de patru mii de lei.

Nicolae Seredneac, administratorul unei firme de transport, recunoaște că sunt și șoferi grosolani, șoferi care încalcă Regulamentul Circulației Rutiere, dar acest lucru nu trebuie să prejudicieze imaginea șoferilor care își fac munca cu responsabilitate. Administratorul propune crearea unei baze de date, unde să fie trecute toate încălcările comise de șoferi. Drept pedeapsă pentru grosolănie, șoferul să fie trimis la cursuri de bune maniere.

Veaceslav Găină, administrator, a menționat că transportatorii au avut discuții cu conducerea Primăriei și consilierii municipali, cu excepția PSRM. Toți au confirmat că au primit calculele care justifică majorarea tarifului. Acum transportatorii așteaptă decizia autorităților.