Și-au făcut dreptate! Victimele represiunilor politice vor putea, din nou, călători gratuit cu transportul public în municipiul Chișinău. O decizie în acest sens a fost aprobată de Consiliul Municipal Chișinău cu unanimitate de voturi.

Posibilitatea se datorează unui amendament la bugetul municipal. 

Amintim că după ce i-a privat de dreptul de a călători gratuit în transportul public, deportații și deținuții politici au cerut repunerea lor în drepturi. Astăzi, la ședința CMC  a fost prezentă și Valentina Sturza, președinta Asociației Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Moldova. Aceasta s-a adresat cu un mesaj aleșilor locali, în care i-a întrebat dacă ar cunoaște suma profitului pe care l-ar obține de pe urma victimelor represiunilor politice. Potrivit acesteia, în Chișinău mai sunt 1.600 de deportați, jumătate dintre care sunt țintuiți la pat.

Detalii: Conducerea Asociației Deportaților a venit la ședința CMC. Le dă peste obraz aleșilor locali

Decizia prin care victimele represiunilor politice nu mai puteau beneficia de călătorii gratuite în transportul public a fost adoptată la sfârșitul lunii decembrie, cu votul majorității consilierilor municipali din Chișinău, printre care cei de la PSRM, PȘ, PDM, PAS și PPDA, atunci când aleșii locali au votat bugetul pentru anul 2020.

Anterior, consilierul municipal din partea Partidului Unității Naționale, Corneliu Pântea, s-a arătat indignat de această decizie a CMC. Acesta a publicat pe rețelele de socializare solicitarea Asociației „Românilor din Basarabia - Foști Deținuți Politici și Deportați”, prin care aceștia cereau repararea erorii admise de aleșii locali. 

Nu este posibil ca în Chișinău, a doua capitală românească, cei care au decorații sovietice să circule cu transportul public gratuit, iar cei care au fost umiliți și deportați de către regimul sovietic să fie privați de acest drept. Chiar este o discriminare...”, scria Pântea.

Detalii: Victimele represiunilor politice cer călătorii gratuite în transportul public