Comisia juridică, numiri și imunități a publicat dosarele persoanelor înscrise pentru a participa la concursul pontru funcția de mebru al CSM.

Aceștia sunt:

1. Osmochescu Nicolae
2. Mărgineanu Iurie
3. Baeșu Valeriu
4. Băieșu Sergiu
5. Ciugureanu-Mihailuță Carolina
6. Popa Victor
7. Coptileț Valentina
8. Manea Vladislav
9. Roșca Valentin
10. Țoncu Sanda
11. Spînu Ludmila
12. Belei Elena
13. Frunză Iurie
14. Sosna Alexandru
15. Crețu Ion
16. Fortuna Ghenadie
17. Vizdoga Tatiana
18. Buzinschi Ion

Menționăm că, anterior, deputatul Sergiu Litvinenco a înregistrat o inițiativă legislativă, care, potrivit lui, vine să ajusteze Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii la recomandările Comisiei de la Veneția. Litvinenco spunea atunci că legea a fost votată în grabă, fără a se ține cont de recomandările magistraților europeni.

Inițiativa lui Litvinenco presupune ca membrii Consiliului din rândul profesorilor de drept titulari să fie selectați de o comisie specială apolitică și nu de Comisia juridică a Parlamentului.

Amintim că la 20 decembrie 2019, parlamentul a votat în lectură finală modificările la Legea cu privire la CSM. Proiectul a fost aprobat cu 56 de voturi ai deputaților PDM și PSRM. Deputații Blocului ACUM au părăsit sala de ședință înainte ca documentul să fie supus votului.

Noua lege cu privire la CSM a intrat în vigoare pe 31 ianuarie. Numărul membrilor a fost extins de la 12 la 15 și a fost modificată procedura de numire a judecătorilor.

Din CSM trebuie să facă parte cinci profesori și șapte magistrați din instanțe de diferite ierarhii. Guvernul intenționează să mai modifice legea supremă pentru a-i exclude din CSM pe ministrul justiției, procurorul general și președintele Curții Supreme de Justiție.