După ce Consiliul Municipal Chișinău i-a privat de dreptul de a călători gratuit în transportul public, reprezentanții Asociației Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Moldova au venit în ședința CMC să ceară repararea nedreptății. Valentina Sturza, președinta organizației, s-a adresat cu un mesaj aleșilor locali, în care i-a întrebat dacă ar cunoaște suma profitului pe care l-ar obține din această inițiativă.

În municipiul Chișinău mai sunt 1.600 de persoane din această categorie, dintre care mai mult de jumătate sunt țintuiți la pat. Cred că nu vă închipuiți prin ce au trecut aceste persoane. Vreau să vă întreb ce venit veți obține adunând câte 2 lei de la acești oameni, care se duc, poate, o dată la medic? Ce venit așteptați de la acești oameni chinuiți, duși din copilărie în mlaștinile siberiene și pădurile înghețate? Au stat acolo și câte 15 ani. Acum, acești 2 lei valorează atât de mult pentru conducerea municipiului? Cred că ar trebui să vă schimbați decizia”, a spus Valentina Sturza în timpul ședinței de astăzi a CMC.

Mai mult, fosta deportată susține că a analizat Raportul Curții de Conturi la acest subiect.

Am făcut cunoștință cu actul de audit al Curții de Conturi și nu am văzut nicio referință la categoria noastră. Probabil și ei cunosc prin ce am trecut. Noi putem, noi vom plăti acești 2 lei, dar unde este fața dumneavoastră, a consilierilor municipali?”, a spus președinta Asociației. 

Amintim că decizia prin care victimele represiunilor politice nu mai pot beneficia de călătorii gratuite în transportul public a fost adoptată cu votul majorității consilierilor municipali din Chișinău, printre care cei de la PSRM, PȘ, PDM, PAS și PPDA, la sfârșitul lunii decembrie, atunci când aleșii locali au votat bugetul pentru anul 2020.

Detalii: Victimele represiunilor politice cer călătorii gratuite în transportul public