Alimentaţia în instituțiile de învățământ preșcolar și școlar înregistrează mai multe probleme majore, pentru soluţionarea cărora este nevoie de măsuri conjugate şi eficiente ale tuturor participanţilor la acest proces – autorităţile locale, administraţiile şcolilor, agenţii economici care livrează produse, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) etc. Despre aceasta a declarat Vladislav Cotici, directorul general ANSA, la o şedinţă organizată de instituţie miercuri, 19 februarie, pe acest subiect, transmite MOLDPRES.

“Printre cele mai frecvente încălcări depistate de către inspectorii ANSA, în anul 2019, în procesul de alimentare a copiilor, sunt livrarea, transportarea, recepţionarea şi păstrarea neconformă a produselor alimentare, termen expirat, modificarea indicilor organoleptici (miros, culoare şi gust), prezenţa alimentelor interzise, acte incomplete  ş.a.”, a explicat Vladislav Cotici.

Potrivit oficialului, ca urmare a controalelor ANSA, în anul trecut au fost retrase mai multe loturi de produse alimentare neconforme, în mare parte ouă, peşte congelat, alte alimente perisabile sau care nu se încadrează în regulamentele privind hrana copiilor în instituţii publice.

“În acest context, am întocmit 99 de procese-verbale, fiind aplicate sancţiuni în valoare de 185 de mii de lei”, a precizat şeful Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.  

Mai mulţi participanţi la întrunire, printre care reprezentanţi ai primăriei capitalei, ministerelor Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Agenţiei Achiziţii Publice, operatori ai businessului alimentar ş.a. au venit cu propuneri, scopul cărora este de a îmbunătăţi situaţia. Vorbitorii au făcut apel la toţi actorii implicaţi în procesul de alimentare a copiilor în şcoli şi grădiniţe să fie cooperanţi, să respecte legislaţia şi să facă tot posibilul pentru a nu pune în pericol sănătatea şi viaţa acestora.

"Sancţiunile vor fi foarte severe, iar în cazul alimentaţiei copiilor nu vom admite reglări de conturi, trucuri şi alte ilegalităţi care le-ar pune în pericol sănătatea şi viaţa", au relevat responsabili de la ANSA. 

Totodată, administraţiile instituţiilor de învăţământ preşcolar şi preuniversitar au fost îndemnate să dea dovadă de responsabilitate şi să anunţe structurile ANSA atunci când depistează produse inadmisibile pentru folosirea în alimentaţia copiilor.

În prezent, în Republica Moldova activează peste 2500 de blocuri alimentare, amplasate în instituţii şcolare şi preşcolare.