Până în prezent, statul a reușit să încaseze aproximativ 2,4 miliarde de lei de la băncile devalizate în anul 2014, a anunțat astăzi, procurorul general adjunct, Ruslan Popov. Declarațiile au fost făcute în cadrul unor audieri la Comisia parlamentară pentru securitate, apărare și ordine publică.

Datoria celor trei bănci constituia, la 31 ianuarie, 11,7 miliarde de lei, iar până în prezent au fost sechestrate bunuri în valoare de 1,2 miliarde de lei.

Ruslan Popov a precizat că în calitate de bănuiți figurează 41 de persoane fizice și 11 persoane juridice care au fost divizate în cinci categorii mari - „grupul Gacikevici”, în frunte cu fostul președinte al Consiliului de administrație al Bănci ide Economii, Grigore Gacikevici, „grupul Shor”, „grupul Platon”, „Grupul Filat” și „grupul Plahotniuc”, transmite Radio Chișinău.

Potrivit lui Ruslan Popov, dosarul este unul extrem de complex, până în prezent fiind expediate în judecată 28 de cauze penale, au fost depuse cereri pentru 26 de comisii rogatorii peste hotare, fiind necesară studierea a peste 5.500 de tranzacții financiar bancare.