Socialiștii, democrații și Partidul Acțiune și Solidaritate sunt cele trei formațiuni care ar accede în Legislativ, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Datele au fost prezentate de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

Potrivit ASD, PSRM ar acumula 33,2 la sută din voturi, PAS - 14,5%, iar PDM ar obține 8,7 la sută din sufragii. De cealaltă parte, reprezentanții Partidului Demnitate și Adevăr și Partidului Șor nu ar ajunge în Parlament, întrucât nu ar acumula voturile necesare pentru a trece pragul electoral. 

Astfel, datele colectate de Asociația Sociologilor și Demografilor arată că pentru PPDA ar vota 4,1 la sută din respondenți, pentru PCRM - 3,5 %, iar pentru formațiunea condusă de Ilan Șor - 3,1 la sută din chestionați. 

Totuși, un număr mare de respondenți - 17,1% - au spus că nu știu sau nu vor să dea un răspuns. Alți 8,1 la sută nu s-ar prezenta la urne, în cazul alegerilor parlamentare. 

 

Iar în cazul alegerilor prezidențiale directe, favoriți ar fi Igor Dodon, cu 35,5 la sută, Maia Sandu - 16,1% și Pavel Filip, care ar putea acumula 6,7 la sută din sufragii, mai arată datele ASD.

Totodată, liderul PPDA, Andrei Năstase ar obține 4,6 la sută din voturi, Renato Usatîi (PN) - 2,1%, președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, 1,9 la sută, iar fostul șef al statului, Vladimir Voronin - 1,7%. 

Totuși, aproape 13 % din respondenți nu știu sau nu răspund la întrebare, iar 7,7 la sută nu s-ar prezenta la urne.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1173 de persoane, cu o marjp de eroare de +/- 3%.