Subiectul ședinței de astăzi în dosarul lui Ilan Shor s-a referit la o expertiză contabilă cerută de apărarea primarului de Orhei, care se referă la tranzacțiile creditelor acordate de BEM și rambursarea lor de către instituțiile bancare. Astfel, în cadrul ședinței de azi a prezentat un răspuns din partea Centrului Național de Expertiză judiicară care spune că realizarea unei astfel de expertize ar dura prea mult timp.

Informația ne-a fost oferită de surse participante la ședinț a de judecată, deși inițial l-am sunat și pe procurorul care instrumentează cazul. Ținând cont de caracterul închis al ședinței, Andrei Băieșu ne-a declarat după multe insistențe că ”astăzi în ședința de judecată a fost prezentat un răspuns prealabil al Centrului Național de Expertiză judiciară care se referă la expertiza tranzacțiilor bancare și că acest lucru a fost solicitat de apărare”.

la rândul său, avocatul primarului de Orhei, Iulian Balan, a refuzat să ne ofere detalii despre expertiza cerută, incovând și el caracterul secret al ședinței.

„Nu știu nimic, de nicio expertiză. E ședință închisă și nu am dreptul să spun nimic din cadrul ei”, a declarat reporterilor noștri, Iulian Balan. 

Potrivit surselor Deschide.MD este vorba despre o expertiză contabilă a tranzacțiilor creditelor acordate și rambursate de către instituțiile financiare. Apărarea a cerut această expertiză, iar instanța a expediat solicitare la Centrul Național de Expertiză Judiciară. De acolo, a fost remis un răspuns că o astfel de expertiză există deja într-un alt dosar în care se referă la frauda bancară. Prin urmare, fie se acceptă rezultatele expertizei deja existente, fie se examinează dosarul în lipsa unei noi expertize deoarece ea ar fi foarte voluminoasă iar timpul pentru elaborarea ei, ar fi prea îndelungat. 

Amintim că tot astăzi instanța decis ca primarul orașului Orhei Ilan Shor să rămână pentru încă 30 de zile în arest la domiciliu. 

Ilan Shor a fost reținut la 22 mai, pentru 72 de ore, într-un alt dosar intentat pe numele lui şi care vizează o escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani, acțiuni comise în perioada când a deținut funcția de președinte al Băncii de Economii din Moldova. Ulterior, primarului de Orhei i-a fost prelungit mandatul de arest cu 30 de zile.

Shor are statut de învinuit și într-un dosar pornit încă în 2014. În cadrul anchetei pe cauza respectivă, CNA şi Procuratura Anticorupţie au făcut, la începutul lunii februarie 2015, percheziții la domiciliul lui celui în cauză, el fiind adus ulterior la sediul Centrului Național Anticorupție pentru audieri.