Premierul Ion Chicu i-a cerut procurorului general Alexandru Stoianoglo să ia măsuri cu judecătorii responsabili de dosarul S.A. „Gemenii”, asta după ce Republica Moldova a mai pierdut un dosar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), fiind obligată să achite, în termen de trei luni, mai exact până pe 18 mai, despăgubiri de 1,5 milioane de euro în dosarul S.A. „Gemeni”. Verdictul a fost emis la 14 ani de când a fost depusă cererea la Curte.

Prim-ministrul a declarat că statul se va ocupa de această problemă. Premierul s-a arătat indignat de faptul că Guvernul trebuie să plătească acum „pentru păcatele de 15 ani în urmă” și i-a cerut lui Stoianoglo să ia măsuri cu judecătorii responsabili de dosarul „Gemenii”.

„Procurorul general trebuie să se preocupe de judecătorii care au emis deciziile criminale și bineînțeles că statul o să se preocupe de asta”, a declarat Ion Chicu pentru TV8.

Până la aceeași dată, 18 mai, Executivul trebuie să restituie jumătate din complexul comercial și terenul, luate de la reclamați. În caz contrar, Guvernul va fi nevoit să plătească încă 2,1 milioane de euro, cu titlu de cost al imobilelor.

Menționăm că judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) care au dispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”, sunt Tamara Chişcă-Doneva, Ala Cobăneanu, Tatiana Vieru, Sveatoslav Moldovan și Vera Macinskaia. Decizia acestora a dus la obligarea statului de către CEDO să achite prejudicii de până la 3,6 milioane de euro.

Centrul comercial „Gemeni” a aparținut fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, și fostului președinte ucrainean, Petro Poroșenko. În 2014, Deschide.md scria, cu privire la raportului anual al Casei de Comerţ „Gemeni”, că acționar este OTIV Prime Real Estate B.V - 47,86%, în spatele căruia se afla omul de afaceri Vlad Plahotniuc.  Alt acţionar important la „Gemeni” este firma Geomold SRL, despre care se spune că ar aparţine miliardarului ucrainean Petro Poroşenko. Geomold SRL este acționară la „Gemeni” cu o cotă de 47,86%.