Consiliul Audiovizualului (CA) a acordat, cu unanimitate de voturi, licență de emitere postului de televiziune cu tematică religioasă NikaTV. Mitropolia Moldovei „susține și acceptă” activitatea noii televiziuni, care planifică să retransmită programe și emisiuni de la canalul rus Spas TV al Bisericii Ortodoxe Ruse, în proporție de peste 30%.

Serghei Jelihovschi, cleric al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Sălcuța, raionul Căușeni, și administrator al postului de televiziune, a precizat pentru Media Azi că proiectul a fost inițiat „ca un program cultural-religios pentru a stoca și memoriza tradițiile creștin-ortodoxe”. El a adăugat că încă nu știe exact când va fi lansat postul TV și că acum se formează echipa. Preotul a refuzat să vorbească despre sursele de finanțare, menționând că ar dori să găsească bani din diferite proiecte de promovare a lăcașelor sfinte.

Jelihovschi a dat asigurări că Nika TV „nu va fi o televiziune politică”, menționând că și în varianta finală a proiectului aprobat de CA scrie că structura serviciului media audiovizual a fost modificată din una generalistă în una religioasă. Anterior, Consiliul a solicitat schimbarea logo-ului canalului, motivând că reprezenta un simbol religios de înaltă valoare fără stilizare.

Potrivit datelor publice, întreprinderea Nika TV Media a fost fondată pe 27 martie 2018 de Serghei Cojocari. Firma este înregistrată pe str. Ciuflea, nr. 12, din Chișinău, unde se află Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Teodor. Serghei Jelihovschi susține că înregistrarea întreprinderii a avut loc cu acordul administrației Mănăstirii Ciuflea. Într-un comunicat din 17 februarie al Mitropoliei Moldovei se menționează că proiectul TV „este susținut și acceptat” de biserică și că acesta își va începe activitatea „în scurt timp”.

Conform structurii programelor, emisiunile realizate în exclusivitate de furnizorul de servicii media vor constitui 36,6%. Postul TV mai planifică să difuzeze programe din România (Unde dorm și ce mănânc, În pas cu legea, Lumea Academică) și Federația Rusă (ale postului Spas TV). Canalul rus Spas TV este deținut de organizația necomercială Fondul televiziunii ortodoxe. Potrivit datelor publice, printre fondatorii organizației se numără Organizația Religioasă Biserica Ortodoxă Rusă (Patriarhatul Moscovei), iar funcția de întâistătător al BOR este deținută de patriarhul Kirill al Moscovei.