Scandalul cu pasajul subteran de la intersecția bd. Ștefan cel Mare și str. Ismail din capitală, de lângă magazinul „UNIC”, este un băț cu două capete. În timp ce municipalitatea se trezește brusc să rezilieze contractele cu agenții economici, pentru că acolo e mizerie, doar că abia după ce primarul Ion Ceban a efectuat o vizită-inspecție; chiriașii se plâng că fizic nu este posibil să elibereze spațiul închiriat de atâția ani. Ba mai mult, ei continuă să bănuiască că subterana va ajunge în posesia SRL „Rogob”, căruia îi aparține și „UNIC”-ul și care desfășoară deja unele lucrări în apropierea trecerii subterane.

La ședința Primăriei Chișinău, a ridicat subiectul consilierul municipal din partea PAS, Vasile Grădinaru, la care s-au adresat chiriașii în frunte cu Anatolie Covaliov, președintele asociației acestora, scrie realitatea.md

  • Subterana, pe-ntuneric

„Pe 12 februarie 2020, primarul general a fost în inspecție, iar ca urmare s-a emis o dispoziție prin care comercianții să fie evacuați în decurs de 5 zile. În caz contrar, se va recurge la evacuare forțată. Ne bucură că Primăria vrea să rezolve problemele subteranelor, dar ne îngrijorează abordarea. Vă dați seama că 5 zile este un termen infim de scurt ca să fie făcut acest lucru - practic și juridic. Sunt și comercianți care nu au acte în regulă, dar sunt și din cei care au încheiate contracte juridice până în 2024 și o astfel de abordare pripită ar putea avea efecte negative asupra lor și a noastră, Consiliul municipal Chișinău (CMC)”, a declarat consilierul.

Potrivit lui, rezilierea forțată a contractelor poate duce la situația în care CMC va fi nevoit să achităm despăgubiri, dar pe lângă asta, odată cu întreruperea activității agenților economici, subterana va rămâne în întuneric. 

„Deja se știe cine vrea să amenajeze subterana. Deși trebuie să fie o procedură de parteneriat public-privat, se vehiculează un nume de beneficiar căruia i se va da subterana în concesiune pe 49 de ani și care va investi 1 milion de euro, în timp ce până acum Primăria a adunat o astfel de sumă doar că timp de 20 de ani. Oamenii se plângă că deja li s-a spus unde să se apropie să încheie contracte noi”, a adăugat Grădinaru.

În context, consilierul a propus să fie inițiat un grup de lucru pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și rezolvarea scandalului.

  • Cine-i beneficiarul sau al cui este acel 1 milion de euro?

Încă sâmbăta trecută, președintele asociației chiriașilor Anatolie Covaliov a declarat pentru Realitatea.md că Primăria Capitalei ar avea deja anumite înțelegeri cu Societatea cu Răspundere Limitată „Rogob”, proprietarul magazinului „UNIC” și ar intenționa să transmită acestuia pasajul pentru următorii 49 de ani, „Rogob” obligându-se să investească 1 milion de euro, în reabilitarea trecerii subterane. Astfel, sub pretextul eliberării celor 850 de metri pătrați, ocupați până acum de acel agent economic care nu a achitat pentru chirie, Primăria vrea să-i scoată din pasajul subteran pe toți chiriașii.

„În toți acești ani, nu o singură dată, ne-am adresat Primăriei, pentru a repara trecerea subterană. Și nu este vorba despre datorii de 13 milioane de lei, ci de 2,8 milioane de lei. Dacă vreți să ne dați afară, așa și spuneți-ne: „desfășurăm această operațiune de 12 ani”. Am scris și m-am adresat, am desenat scheme. Suntem gata să investim și noi, de ce acel milion să examinează, dar investițiile pe care vrem să le facem noi nu sunt examinate? Noi suntem gata la dialog, dar nimeni nu vrea să asculte”, a adăugat Anatolie Covaliov, la ședința Primăriei.

  • Reacția municipalității
Viceprimarul Ilie Ceban i-a răspuns: „Participați la licitație. Nimeni nu vă interzice”.

El a adăugat că unii au încheiat contracte pe termen nedeterminat sau chiar pe 10 ani, ceea ce nu este corect. Mai mult, ar achita niște plăți simbolice, adică foarte mici, de 200-500-1000 de lei pe lună. 

„Contractele se încheiau cu anumiți agenți economici care contractau suprafețe mari și ulterior le transmiteau sub locațiune ilegal. Pentru asta, era nevoie de decizia CMC. Astfel de decizie nu a fost. Sunt datorii. Chiar și 50 de mii de lei pe an, sumă mică, tot nu era achitată”, a punctat Ilie Ceban, cu precizarea că poate prezenta informații oficiale cu privire la datoriile de 13 milioane de lei, în acest sens fiind și un dosar pe rol în instanță.

Cât despre darea în concesiune care se vehiculează, Ilie Ceban a spus următoarele: „Nu știu de unde a luat Grădinaru (n.r. Vasile Grădinaru, consilier PAS) asta. Când s-a făcut inspecția (n.r. vizita primarului Ion Ceban), s-a constat că este nevoie de instalarea a patru ascensoare. Unul costă circa 400 de mii de lei. N-am vorbit despre concesiune, ci despre un parteneriat public-privat la care poate să participe oricine”.

Și viceprimarul Victor Chironda a adăugat că din subterana în cauza „unii și-au făcut business-uri de milioane pe spatele chișinăuienilor. Nu vorbesc anume despre cei care au venit aici sau despre mici antreprenori, dar despre cei cu rulaje de milioane care au plătit bănuți în schimb. Și pe urmă ne întrebăm de ce este atâta mizerie în oraș...”.

În jur de 50 de persoane, chiriași ai spațiilor din pasajul subteran de lângă „UNIC”, angajați și apropiați ai acestora, au protestat sâmbăta trecută, manifestându-și nemulțumirea față de solicitarea Primăriei municipiului Chișinău de a elibera spațiile pe care le închiriază. 

Primarul nu a fost la ședința Primăriei Chișinău cu scandal și nu a venit cu o reacție în acest sens. Nici cei care dețin „Rogob” și „Unic” nu au făcut vreo declarație.