Avocatul șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție susține că Procuratura Generală, prin comunicatul său, mai mult a dezinformat cetățenii decât i-a informat. În plus, Victor Panțîru califică reacția PG drept o încercare de a exercita presiuni asupra procurorilor.

Contactat de Deschide.MD, Panțîru a infirmat declarațiile PG, care susținuse că, atunci când s-a decis repartizarea examinării cazului lui Viorel Morari, ar fi fost încălcată legislația. Potrivit apărătorului, Codul de Procedură Penală nu stabilește cine urmează că examineze un dosar sau altul. Judecătoria Chișinău are un președinte și mai mulți vicepreședinți responsabili de sediile din Capitală. Respectiv, acei vicepreședinți, în sediile unde sunt repartizați, au rol de președinte: „Dacă PG ar fi corectă în comunicarea sa cu publicul, nu ar umbla cu jumătăți de măsură”.

„Mi-aș dori ca Procuratura Generală să înceteze să mai facă comunicate de presă care au o singură menire: nu de a informa, dar de a dezinforma, pe de o parte, iar pe de alta, de a pune presiune pe sistemul judecătoresc pentru ca acesta să emită o hotărâre de condamnare. Eu, personal, nu înțeleg dialogul PG cu societatea prin astfel de comunicate. Un comunicat de presă ar trebui să fie foarte scurt, foarte laconic, iar instanțelor de judecată le revine rolul de a înfăptui justiția. Nu vii să te expui cu privire la informațiile pe care le dai”, a menționat avocatul. 

Mai mult, Victor Panțîru a adăugat că un astfel de mesaj lansat în spațiul public nu reprezintă nimic altceva decât presiune asupra sistemului judecătoresc.

„Cred că dosarul Viorel Morari trebuie să fie pentru sistemul judecătoresc acel punct de cotitură în care instanțele de judecată pun procurorii la locul lor și să nu admită niciun fel de presiune și ingerință a procuraturii asupra instanțelor de judecată. Asta este presiune directă, pentru că indiferent de cine va fi numit judecător pentru examinarea acestui caz, el din start o să stea cu sabia deasupra capului și se va întreba - dar mie îmi trebuie asta?”, a spus apărătorul. 

Avocatul se întreabă ce instanță ar trebui să examineze acest dosar, în condițiile în care doar în Chișinău și Bălți activează mai mulți magistrați, în timp ce în alte raioane ale republicii sunt câte doi - trei judecători specializați în dreptul penal:  „Ideal ar fi să trimitem acest dosar la Iași și eu mi-aș dori asta, deoarece încrederea în judecătorii de la Iași este mai mare decât în cei de la Chișinău”.

Amintim că Procuratura Generală susține că dosarul de învinuire a fostului șef al Procuraturii Anticorupție scoate în vileag, chiar de la prima etapă, probleme majore din cadrul sistemului judecătoresc. Mai mult, PG spune că va solicita Inspecției Judiciare a CSM să examineze acțiunile vicepreședintelui instanței, Dorin Dulghieru, în raport cu cazul Viorel Morari. Asta pentru că nu este clar zelul de sârguință al acestuia în dosarul Morari, raportat la multe alte dosare care vizează acuzații grave în adresa unor foști demnitari de rang înalt (judecători, procurori, deputați, miniștri etc.) pe cauze de corupție, spălare de bani, trădare de patrie, care au fost examinate de către un singur judecător, în aceeași instanță de judecată.

Detalii: PG cere strămutarea cazului Viorel Morari la o altă instanță și sesizează CSM

Vineri, magistrații de la Judecătoria Chișinău au decis eliberarea sub control judiciar a lui Viorel Morari, pe un termen de 60 de zile. Apărarea a declarat că în acest timp va susține nevinovăția șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție.

În același timp, Morari spune că dosarele în care are calitate de învinuit au apărut din motiv că s-ar fi împotrivit sistemului. Anterior, acesta a declarat că dosarele sale ar fi fost fabricate de „președintele statutului, Igor Dodon, conducerea Procuraturii Generale, inclusiv și a unor adjuncți ai instituției”. Morari a argumentat învinuirile aduse de colegii săi, în timp ce aștepta decizia instanței de judecată referitor la măsura preventivă.

Detalii: V.Morari: Ce se întâmplă este un fel de pedeapsă pentru opunerea de rezistență împotriva sistemului

Detalii: Viorel Morari: Am fost reținut la comanda politică a lui Igor Dodon

De precizat este că, în luna decembrie, Viorel Morari, pe atunci șef al Procuraturii Anticorupție, a dispus investigarea dosarelor care l-ar viza pe șeful statului Igor Dodon, dar și Partidul Socialiștilor. Mai exact, este vorba despre finanțarea ilegală a formațiunii cu bani din Federația Rusă, fapt recunoscut de Igor Dodon, într-o discuție cu liderul de atunci al democraților, Vlad Plahotniuc.

Detalii: Reluarea dosarului pe finanțarea externă a PSRM, cauza înlăturării din funcție a lui Morari