Un bărbat din Chișinău a fost deposedat de cota-parte pe care o deținea într-un apartament, împreună cu sora și mama acestuia, în timp ce se afla în pușcărie. Cei care l-au lăsat fără locuință făceau parte dintr-un grup specializat în escrocherii imobiliare, destructurat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în prima jumătate a anului trecut.

Potrivit unui comunicat al PG, un alt episod al acțiunilor ilegale ale membrilor acestui grup a fost supus investigațiilor, după ce chișinăueanul s-a adresat oamenilor legii. El a spus că în anul 2013 se afla în detenție, când i-a fost furată locuința.

„Procurorii au identificat trei persoane participante la infracțiune, toți membri ai acestui grup criminal organizat. Aceștia au convins un om al străzii să figureze ca proprietar al locuinței în cauză, într-un document de vânzare-cumpărare antedatat. Mai exact, prin acel document fals, cetățeanul care a depus demersul, sora și mama acestuia (pe când încă erau în viață) i-ar fi vândut așa-numitului proprietar locuința, în 2010. Ulterior, aceștia au înstrăinat imobilul, prin intermediul unei agenții imobiliare”, se arată în comunicat.

Ulterior, același apartament a fost revândut de trei ori, în instanță fiind pe rol o cauză civilă în cadrul căreia urmează să fie stabilită legalitatea tranzacțiilor de vânzare a imobilului de către alți trei proprietari ulteriori.

Amintim că, în luna mai 2019, procurorii anunțau că au reținut șapte persoane cu vârste între 20 și 50 de ani care au creat o rețea prin care deposedau de bunuri imobile persoanele cu dizabilități mintale din Chișinău. Este vorba despre aceeași grupare care au lăsat fără apartament și bărbatul care atunci era în detenție.

Învinuiții selectau persoane social-vulnerabile și cu dizabilități psihice din mun. Chișinău, care aveau în proprietate bunuri imobile și datorii acumulate la serviciile comunale. Aceștia le promiteau victimelor că le sting datoriile acumulare, dar și un trai mai bun, ducându-le la sat. Ulterior, prin falsificare de documente, escrocii se prezentau la birourile notariale din Chișinău și, în bază de procură, înstrăinau imobilele, cauzând victimelor daune materiale în proporții deosebit de mari.