Ministrul de resort, Anatol Usatîi, a prezentat astăzi proiectele de reabilitare și reconstrucție a drumurilor din Republica Moldova cu o valoare de peste 14 mlrd de lei, asta în timp ce UE nu are de gând să deblocheze asistența macrofinanaciară iar Federația Rusă încă nu dă niciun semn că ar fi disponibilă să acorde creditul cerut de Dodon.

Ministrul de resort, Anatol Usatîi, a prezentat astăzi proiectele de reabilitare și reconstrucție a drumurilor din Republica Moldova, pentru zece dintre aceste proiecte licitațiile fiind lansate. Este vorba de drumurile Bălți – Fălești, Morozeni, drumul de ocolire a municipiului Chișinău, sectorul 2 și 3, Căușeni – Ștefan – Vodă, Tudora Palanca, Tvardița – Ceadâr Lunga, Lozova, Delacău – Bulboaca, Sagaidacul Nou – Mihailovca, Mihailovca – Cimișlia.

Demnitarul a subliniat că în săptămânile care urmează vor fi lansate licitațiile pentru alte șapte porțiuni de drum: Criva – Bălți, Florești – Nicolaevca – Sângerei, drumurile de ocolire ale orașelor Cimișlia și Vulcănești. Anatol Usatîi a declarat că pentru aceste lucrări s-a găsit sprijinul financiar al BERD și al altor instituții financiar bancare internaționale. „Lucrările pentru reabilitarea drumurilor Soroca – Arionești, Țânțăreni – Trifești, Pojâreni – Țipala, cu un cost estimativ de 840 milioane de lei, vor fi realizate cu suportul financiar al Bănci Mondiale”, a menționat Anatol Usatîi.

Potrivit ministrului, în proces de reabilitare/construcție sunt 540 km de drum care au o valoare estimativă de 7 mlrd 350 mln de lei. În 2020 au fost lansate proiecte de reabilitare și construcție a 460 km cu o valoare estimativă de 6 mlrd 600 mln de lei.

Lungimea totală a drumurilor din Republica Moldova este de 10 mii de kilometri, șase mii dintre acestea sunt drumuri naționale, patru mii sunt drumuri raionale.

Cele 14 miliarde de lei ar însemna aproximativ 28% din bugetul total al Republicii Moldova pentru anul 2020. Deși anterior, atât președinția cât și Guvernul declararu că aceste reparații vor avea finanațare externăă, la moment nu există semnale că Uniunea Europeană ar avea intenția să deblocheze asistența macrofinanaciară aprobată în 2017 iar Rusia încă nu oferă niciun răspuns solicitării lui Dodon de a acorda un credit.