Avocatul Poporului a sesizat Procuratura Generală în cazul pacientei I.I. care suferă de o boală rară și are nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență peste hotare.

În demersul expediat, Avocatul Poporului i-a solicitat procurorului general să verifice acțiunile/inacțiunile mai multor instituții implicate în acest caz, prin prisma articolelor 163, 213 și 329 din Codul penal al Republicii Moldova, în vederea garantării cetățeanului Republicii Moldova a dreptului la viață și la ocrotirea sănătății.

Pe data de 30 ianuarie 2020, Ombudsmanul s-a adresat cu un demers public​ Prim-ministrului Republicii Moldova, Ion Chicu; ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu; președintei Comisiei parlamentare protecție  socială, sănătate și familie, Elena Bacalu; ministrului Finanțelor, Serghei Pușcuța; directorului Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Angela Belobrov, cu solicitarea de a întreprinde acțiuni operative în cazul pacientei I. I. Apelul a fost făcut după demersuri repetate ale Ombudsmanului în cazul dat, care nu s-au soldat cu succes din cauza unor reglementări legislative și proceduri birocratice​2. Între timp, starea de sănătate a pacientei I.I. s-a agravat considerabil și există un pericol real pentru viața acesteia.

Detalii: Avocatul Poporului solicită autorităților să întreprindă acțiuni urgente în cazul unei paciente

Strigăt disperat al Iuliei Iațco, pacienta ce așteaptă transplant hepatic: Starea mea s-a agravat!