Guvernul cere prin intermediul Agenției Proprietăți Publice ca instanța de judecată să decidă aplicarea sechestrului pe toate bunurile imobile ale Avia Invest, compania concesionară a aeroportului Chișinău. Mai mult decât atât, Executivul dorește anularea contractului de concesiune dar și arestarea conturilor companiei care gestionează aeroportul.

Cererea de chemare în judecată Aeroportul Chișinău by Pavel Maftei on Scribd

Toate aceste solicitări se regăsesc în demersul de chemare în judecată, depusă de Agenția Proprietăți Publice împotriva Avia Invest. În cerere sunt invocate mai multe motive de anulare printre care: analiza juridică a raportului judicios și inconsistența argumentelor comisiei de concurs pentru selectarea concesionarului dar și încălcarea mai multor norme legislative.

APP mai solicită ca Departamentul de Înregistrare și Licențiere a unităților de drept să nu admită modificarea statutului companiei  pentru a nu permite înstrăinarea acesteia către o altă firmă, lucru care s-a întâmplat în 2019, când proprietarul Avia Invest s-a schimbat de câteva ori. Guvernul mai vrea ca concesionarul aeroportului să transmiltă toate bunurile dar și terenurile aferente aeroportului în termen de 30 de zile de la emiterea deciziei de judecată.

Nu mai târziu decât ieri, premierul Chicu a declarat după ședința Executivului că au fost depistate încălcări în cadrul „executării angajamentelor” de către compania Avia Invest. Potrivit lui, agentul economic a fost deja notificat și a fost înaintată o pretenție financiară pentru calcularea penalităților. Potrivit șefului Executivului, Aeroportul trebuie să revină statului, deoarece a fost concesionat contrar intereselor statului și cu încălcări ale legislației. În același timp, ăpremierul a spus că statul nu ar fi cel mai bun gestionar al acestui bun, lăsând de înâeles că dacă aeroportul va fi recuperat, cel mai probabil va fi revândut.

Detalii: Chicu cere APP și MEI să rezilieze contractul cu noul investitor de la aeroportul Chișinău

Chicu insistă: Aeroportul trebuie să revină statului

Amintim că din luna septembrie 2019 acest litigiu a fost mingea unui ping-pong între instanțele de judecată. La 10 septembrie, reprezentantul APP, Eugeniu Moraru, s-a adresat cu cerere de chemare în judecată către Avia Invest SRL, solicitând recunoașterea nulității contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea ÎS Aeroportul Chișinău și a terenului aferent, precum și restituirea activelor Aeroportul și a terenului.

La 16 septembrie, judecătoarea Maria Alexei de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a declinat competența de examinare a cauzei. În susținerea concluziei sale, instanța judecătorească a invocat că se impune necesitatea transmiterii cauzei civile completului specializat în materie de contencios administrativ pentru examinare, conform competenței, or obiectul acțiunii derivă dintr-un contract administrativ.

La 13 septembrie, cauza a fost repartizată judecătoarei Tatiana Avasiloaie de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. La 30 septembrie, instanța a dispus însă suspendarea procesului de examinare a cauzei civile și a transmis cauza spre soluționarea conflictului la Curtea de Apel (CA) Chișinău. În susținerea concluziei sale, instanța judecătorească a invocat că această cauză este una civilă de drept comun, și nu de contencios administrativ.

Ulterior pe 14 ianuarie instanța a întors demersul APP de chemare în judecată a Avia Invest pentru că nu corepsunde normelor legale și a acordat 20 de zile pentru ca instituția să repare lacunele și să reformuleze cererea de chemare în judecată.

Operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău au fost transferate către „Avia Invest„ în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani și să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro.

La sfârșitul lunii decembrie, a devenit cunoscut faptul că NR Investments Ltd renunță la cumpărarea cotei de 95% din Avia Invest SRL. Ultima a informat ulterior într-un comunicat de presă că omul de afaceri din Federația Rusă, Andrei Goncearenko, este noul beneficiar al companiei „Komaksavia Airport Invest" Ltd, care deține 95% din „Avia-Invest".

Detalii: Aeroportul Internațional Chișinău revândut. Cine este noul proprietar

Miliardarul Nathaniel Rothschild renunță la Aeroportul Internațional Chișinău

VIDEO // Goncerenko promite să investească 200 de mln. € în Aeroport. Cum ar putea arăta aerogara