Cu toate că reprezentanții Poliției de Frontieră au negat existența unei interogări a fostului ofițer al MGB-ului transnistrean (Ministerul Securității Statului) Andrei Ermolaev, reporterii Deschide.MD au obținut mai multe informații care ar viza „verificările suplimentare” desfășurate luni, 10 februarie, la Aeroportul Internațional Chișinău.

Sursele din cadrul organelor afacerilor interne ne-au divulgat, sub protecția anonimatului, că Andrei Ermolaev, fostul șef al Direcției informații din cadrul MGB (așa-zisul Minister al Securității Statului), implicat în activități de încălcare flagrantă a drepturilor omului în regiunea transnistreană și acțiuni de recrutare a angajaților structurilor de drept ale Republicii Moldova dislocate în Zona de securitate, ar făcut mai multe dezvăluiri, recunoscând că a activat în cadrul „ministerului”. Totuși, acesta ar fi negat că ar fi fost implicat  în activități de încălcare a drepturilor omului, sechestrări și maltratări a cetățenilor Republicii Moldova. 

Citiți și: Poliția de Frontieră: Separatistul de la MGB nu a fost reținut, ci doar verificat

Ermolaev a declarat că s-a axat strict pe „culegerea informațiilor operative despre procese social-politice din Republica Moldova”. De asemenea, el a mărturisit că Tiraspolul are o agendă fermă de a exclude din mun. Bender organele de poliție, instituțiile penitenciare subordonate Chișinăului, precum și liceul cu predare în limba română din regiune. Din afirmațiile făcute de acesta rezultă că o sarcină primordială în acest sens revine secției MGB-ului din Bender.

Fostul ofițer din cadrul serviciilor secrete separatiste susține că a fost dat afară din MGB în anul 2016, din cauza activității sale „moderate” în raport cu cetățenii Republicii Moldova. Totuși, Ermolaev a dezvăluit numele mai multor colegi din MGB, care au recurs la acțiuni inumane în raport cu cetățenii Republicii Moldova, în special față de colaboratorii Inspectoratului de Poliție Bender și a Liceului Teoretic cu predare în limba română „Alexandru cel Bun” din Bender.

Printre aceștia s-ar număra: Ian Sergheevici Popovici, Stanislav Ivanovici Matveiciuc, Nicolai Mihailovici Kolev, Alexandr Alexandrovici Kulaghin; Oleg Vladimirovici Piliughin, Gheorghii Nicolaevici Staicov.

Ermolaev a precizat că Popovici, Piliughin și Staicov sunt niște „отморозки” (descreierați – nota red.) și au fost implicați activ în anul 2010, în cazul „Ilie Cazac”.

Totodată, acesta a recunoscut că a fost angajat în MGB cu ajutorul tatălui său - Iurii Ermolaev, care a activat în această structură, inclusiv în perioada sovietică, în cadrul KGB a URSS.

Vă prezentăm, mai jos, câțiva dintre colaboratorii MGB-ului transnistrean despre care a vorbit Andrei Ermolaev.

(FOTO) Ermolaev la odihnă împreună cu colegii din MGB:
1 – Andrei Ermolaev;
2 – Nicolai Kolev;
3 – Alexandr Kulaghin.

 

(FOTO) Andrei Ermolaev este întâmpinat la Aeroport de tatăl său, Iurii Ermolaev - avocat, anterior ofițer MGB:

 

(FOTO) Stanislav Matveiciuc  - fost ofițer din subordinea lui Ermolaev

(FOTO) Ian Popovici - șeful secție MGB Bender în perioada când activa Ermolaev, la moment șef de direcție în aparatul central MGB.

Amintim că Andrei Ermolaev, implicat în cazul răpirii cetățeanului Ilie Cazac în 2010, a fost oprit luni, 10 februarie, la Aeroportul Internațional Chișinău, de către ofițerii Poliției de Frontieră în timp ce se întorcea din Rusia.

De precizat că Ilie Cazac a fost răpit de miliția transnistreană în 2010. Atunci, în vârstă de 25 de ani, Ilie Cazac era angajat în cadrul Inspectoratului Fiscal din municipiul Tighina. Pe 19 martie 2010, el a fost reținut la Varnița, fiind acuzat de „înaltă trădare și spionaj în favoarea Republicii Moldova”.

Pe 9 februarie 2011, în urma unui „proces” închis, lipsit de drepturile elementare, precum cel la avocat sau la întrevederi cu rudele, Ilie Cazac a fost condamnat la 14 ani de închisoare. Ilie Cazac a fost eliberat pe 31 octombrie 2011, fiind „grațiat” de către liderul regiunii separatiste.

Ulterior, CEDO a condamnat Rusia să achite 42 de mii de euro cu titlu de prejudicii morale pentru reclamanți și patru mii de euro cu titlu de costuri și cheltuieli pentru reprezentare.