Asociația Veteranilor Războiului din 1992 „Tiras-Tigina” cere demisia ministrului de Externe Aureliu Ciocoi, după ce acesta a declarat că armata rusă a intervenit pentru a „opri” vărsarea de sânge și că acest conflict a fost declanșat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană.

În cadrul unei conferințe de presă Asociația Tiras-Tighina a prezentat o declarație în care se subliniază că războiul din 1992 a fost inițiat de Rusia, prin implicarea directă a armatei a 14-a, cu statul major la Tiraspol.

Detalii: Declarație scandaloasă a ministrului de Externe, Ciocoi: Rusia a oprit războiul pe Nistru în 1992

Comandamentul Armatei a 14-a, a înarmat brigantine de mercenari-bandiți, în cea mai mare parte recrutați din Rusia, au atacat și au luat cu forța instituțiile admnistrativ-teritoriale ale statului constituțional RM, recunoscut de mai mult de 140 de state la ONU. Republica Moldova nu a atacat pe nimeni, și-a apărat teritoriile constituționale și ca dovadă că a fost un război între forțele federației ruse și forțele statului constituțional Republica Moldova este pactul de încheiere a păcii, semnat la 21 iulie 1992, la Moscova, între președintele RM - Mircea Snegur și președintele Rusiei - Boris Elțin”, se menționează în declarație.

Veteranii de război consideră că, în 1992 s-a comis o greșeală catastrofală pentru R. Moldova prin acceptarea forțelor pacificatoare din Rusia. Aceștia califică drept „josnică” și ofensatoare declarația ministrului Ciocoi privind rolul armatei ruse în războiul de la Nistru pentru cei care au lupatat și că acesta ar trebui să-și ceară scuze de la veterani.

Domnul Ciocoi în tranșee cu noi n-a stat, el nu știe. Chiar și consilierul prim-ministrului pe problemele veteranilor, dl Gaiciuc, nici nu-i veteran de război, cum poate să fie consilier?. Declarațiile acestea ale lor că e vinovat Chișinăul de declanșarea războiului -  ei nu știu ce vorbesc. Ei scuipă pe noi, pe memoria camarazilor car e au căzut la război, pe mamele văduve, copii care au rămas fără tați. Ei măcar conștientizează ce vorbesc? Ar trebui să-și ceară scuze de la veterani. Nu pot să-mi închipui ca în altă țară să arunci așa o învinuire ostașilor care au apărat țara - ar fi demiși și cu dosar penal. Dar ei își permit așa ceva. Păcat că avem așa demnitari”, a declarat Ghenadie Miklișin, veteran de război.

Detalii: Replică lui Ciocoi: Rusia nu a „oprit” vărsările de sânge din Transnistria, ci le-a „organizat”