Doi procurori anticorupție au demisionat din organele procuraturii, iar alții trei urmează să plece în timpul apropiat, susțin sursele Deschide.MD. Este vorba despre Lilian Rudei, dar și Dorin Compan, despre plecare căruia Deschide.MD a scris anterior. Potrivit reprezentanților PG cei doi au scris raport de demisie din proprie inițiativă.

Maria Vieru, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, a confirmat informația și menționat că demisia lui Rabei  din organele procuraturii a avut loc acum câteva zile, iar Dorin Compan nu va fi procuror începând cu ziua de azi.

Lilian Rudei a activat în Procuratura Anticorupție timp de 12 ani și a fost procurorul care a instrumentat dosarul pe numele fostului șef al Fiscului, Nicolae Vicol.

Dorin Compan a activat în cadrul Procuraturii Anticorupție din aprilie 2007 până în luna august 2019, când a fost numit adjunct al procurorului șef al PCCOCS, iar o lună mai târziu fost numit șef interimar al PCCOCS, ulterior a revenit din nou la PA.

Compan a fost procurorul care a instrumentat dosarul în care este vizat fostul ministru al Agriculturii, Eduard Grama sau fostul viceministru al Economiei, Valeriu Triboi. Tot Compan a instrumentat dosarul licitațiilor trucate în medicină, dosarul „tomograf” sau dosarul licitațiilor trucate de primării pentru milioanele de lei din Fondul Ecologic.

Sursele Deschide.MD din cadrul PG ne-au comunicat că în data de 4 februarie, în cadrul adunării Colegiului de disciplină şi etică din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor, s-a discutat și despre demisia din organele procuraturii și altor procurori anticorupție, dintre care Viorel Morari, dar și Vlad Bobrov, Mihai Ivanov și Roman Statnîi, despre care anterior am scris că au fost somați să plece.

De altă parte, Eugen Roșca, purtătorul de cuvânt al CSP, susține că în data de 4 februarie nu avut loc ședința Colegiului de disciplină şi etică al CSP.

Amintim că anterior, procurorul general Alexandru Stoianoglo, a declarat că mai mulți actuali și foști procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) și PCCOCS sunt cercetați penal în cadrul mai multor cauze ce vizează activitatea acestora. Acuzatorii sunt bănuiți de abuz în serviciu și falsificarea actelor, dar nu este vorba numai despre dosarele care vizează frauda bancară, ci și despre alte cauze aflate în gestiunea PA și PCCOCS.

Totodată, presa a scris anterior că  printre procurorii cercetați penal se regăsește Adriana Bețișor și Andrei Băeșu, procurori care au investigat materialele legate de frauda bancară.

PG ar fi somat 4 procurori anticorupție să plece din sistem. Motivul - dosarele fabricate